Informacje

Jaja w profilaktyce cukrzycy.

Z okazji obchodĂłw Światowego Dnia Zdrowia ( 7 kwietnia ) i promocji  przez WHO wiedzy o cukrzycy, warto przypomnieć wyniki badań fińskich naukowcĂłw z University of Eastern Finland.  Z badań tych wynika, że jedzenie zaledwie czterech jajek w tygodniu minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. W artykule ( http://www.rmf24.pl ) pt. „Jajka mogą zmniejszać ryzyko cukrzycy.” czytamy: „Nowsze badania naukowe nie potwierdzały już, że upodobanie do jajek faktycznie podnosi poziom cholesterolu we krwi, a pojawiły się i takie, ktĂłre właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą. Najnowsze fińskie badania zwyczajĂłw żywieniowych objęły swym zasięgiem ponad 2300 mężczyzn w wieku od 42 do 60 lat. W ciągu blisko 20 lat, u 432 z nich zdiagnozowano cukrzycę typu 2. Okazało się, że spożycie jajek wiązało się jednak ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i niższym poziomem glukozy we krwi. U mężczyzn, ktĂłrzy jedli cztery jajka tygodniowo, ryzyko cukrzycy spadało o 37 procent, w porĂłwnaniu do tych, ktĂłrzy pozwalali sobie tygodniowo na jedno jajko.”

Prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, podczas okolicznościowej konferencji pt.: „Powstrzymajmy falę cukrzycy” ostrzega: „Cukrzyca typu 2 jest jednym z największych zagrożeń zdrowotnych naszych czasĂłw. Przyczynia się ona do rozwoju wielu innych chorĂłb przewlekłych i powikłań, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, zawały serca, udary mĂłzgu, utrata wzroku czy amputacja kończyn. Najskuteczniejszym sposobem zapobiegania i leczenia cukrzycy jest prawidłowe żywienie oraz towarzysząca mu regularna aktywność fizyczna, ponieważ najważniejszym czynnikiem ryzyka zachorowania na cukrzycę jest otyłość. Trzeba uświadamiać PolakĂłw, że unikając nadwagi i otyłości lub redukując nadmierną masę ciała najlepiej zabezpieczają się przed tą podstępną i trudną do leczenia chorobą. Jeśli nie uda się nam zahamować rozwoju epidemii otyłości w Polsce czeka nas znaczący wzrost zachorowań na cukrzycę oraz związanych z tym wysokich kosztĂłw ekonomicznych”.