Informacje

Sytuacja oraz prognozy na rynku jaj w Unii Europejskiej

Według prognoz Unii Europejskiej produkcja jaj (jaja konsumpcyjne i wylęgowe) w krajach należących do WspĂłlnoty wyniesie w 2016 roku 7 mln 713 tys. ton. Oznacza to wzrost o 1,8 proc. w stosunku do roku 2015 oraz o 2,7 proc. w porĂłwnaniu z rokiem 2014. Procentowy udział jaj wylęgowych w produkcji  ogĂłłem ma wzrosnąć o niespełna jeden procent do 916 tys. ton.

Sytuacja cenowa na unijnym rynku wciąż jest bardzo trudna. W marcu tego roku za 100 kg jaj płacono w UE średnio 104.70 euro. Przypomnijmy, że niespełna rok temu, w lipcu 2015 roku, 100 kg jaj na unijnym rynku było warte 134,84 euro. Spadek cen między lipcem 2015 a marcem tego roku wyniĂłsł więc ponad 22 proc. Jaja w Europie są jednak droższe niż w USA (tam ceny w marcu kształtowały się na poziomie 84,75 euro/100kg), ale tańsze niż w Brazylii (107,63 euro 100 kg).

WśrĂłd krajĂłw, z ktĂłrych Unia Europejska importowała produkty sektora jaj w pierwszym kwartale tego roku uwagę zwraca Ukraina. Państwo to, w pierwszych trzech miesiącach tego roku, pokrywało aż 47,5 proc. unijnego importu. Druga  pod względem wielkości importu,  Argentyna, odpowiadała za  22, 5 proc. importu.  Więcej niż pięcioprocentowy udział we wspĂłlnotowym imporcie miały także: Albania, Stany Zjednoczone, Norwegia oraz Indie.

Eksport jaj z Unii Europejskiej w pierwszym kwartale tego roku wzrĂłsł o niemal 15 procent w porĂłwnaniu do takiego samego okresu zeszłego roku. Najbardziej znaczącymi rynkami eksportowymi dla unijnych producentĂłw jaj były: Szwajcaria, USA, Japonia, Izrael oraz Zjednoczone Emiraty Arabskie.

ŹrĂłdło: EU Market Situation for Eggs - Committee for the Common Organisation of the Agricultural Markets 19 May 2016 oraz  ZINTEGROWANY SYSTEM ROLNICZEJ INFORMACJI RYNKOWEJ.

Oprac.: MS