2017-01-19
Australia jest drugim, po Stanach Zjednoczonych krajem, ktĂłrego producenci jaj mogą korzystać z silnego popytu i wysokich cen w Korei Południowej. W następstwie grypy ptakĂłw w Korei brakuje około 150 milionĂłw jaj tygodniowo.
Australijczycy liczą, że wygrają z Amerykanami potyczkę o przychylność koreańskiego konsumenta. ŹrĂłdłem sukcesu ma być kolor skorupek jaj. W Stanach Zjednoczonych produkuje się niemal wyłącznie jaja białe, a w Korei popularniejsze są jaja brązowe czyli takie, jakie oferują producenci z Australii.
Działanie rolniczych i weterynaryjnych władz amerykańskich i australijskich powinno być wzorem dla wielu państw europejskich. Ciągły monitoring sytuacji na świecie i szybkie reagowanie na pojawiające się szanse prowadzą do istotnego i odczuwalnego przez producentĂłw wsparcia. SzczegĂłlnie ważne w tym kontekście wydaje się być wsparcie instytucjonalne agend rządowych w uzyskaniu samego dostępu do rynku.
Przypomnijmy, że od czasu wybuchu epidemii grypy ptakĂłw w Korei Południowej podaż jaj spadła o około 30 procent w wyniku masowych likwidacji stad. Jedno jajo w Korei kosztuje w przeliczeniu na złote, w handlu detalicznym, około 93-95 groszy. Cena będzie prawdopodobnie rosła, bo w Korei niebawem wypada jedno z huczniej świętowanych wydarzeń czyli księżycowy Nowy Rok.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl