Informacje

Szkoci – mimo grypy – wypuszczą drób na zewnątrz

Od początku marca producenci drobiu i właściciele stad w Szkocji będą mogli wypuszczać ptactwo na zewnątrz. Stanie się to mimo tego, że władze szkockie oficjalnie informują, „że nie przewidują, aby ryzyko występowania wirusa H5N8 miało w najbliższym czasie się zmniejszyć”.

Władze weterynaryjne podkreślają, że wszyscy właściciele drobiu, ktĂłrzy zdecydują się na wypuszczenie swoich stad muszą stosować najwyższe standardy bioasekuracji. Apelują także o to, aby przed decyzją o otwarciu budynkĂłw gospodarczych farmerzy konsultowali się z urzędowymi lekarzami weterynarii. Nie są to jednak procedury obowiązkowe.

Decyzja władz szkockich o cofnięciu zakazu wypuszczania drobiu jest najprawdopodobniej wynikiem działalności lobbingowej producentĂłw jaj wolnowybiegowych i ekologicznych. Ze względu na to, że mniej więcej połowa jaj dostępnych na szkockim rynku mogła stracić swĂłj status, producenci podjęli zdecydowane działania mające na celu obronę ich interesu ekonomicznego.