2017-02-24
Ceny mięsa drobiowego spadły w Chinach do poziomĂłw najniższych od ponad 10 lat. Powodem są obawy konsumentĂłw o rozszerzającą się grypę ptakĂłw i możliwość przeniesienia się tej choroby na ludzi.
W Chinach występuje inny podtyp wirusa grypy niż najpowszechniejszy w Europie – H5N8, ktĂłrego przenoszenia się na ludzi dotąd nie raportowano. Chińczycy mają przede wszystkim do czynienia z wirusem H7N9, ktĂłry jest także groźny dla ludzi. Tej zimy w Chinach z powodu powikłań zmarło już ponad 100 osĂłb.
W reakcji na przypadki śmiertelne chińscy konsumenci przestali kupować drĂłb. Do poziomĂłw najniższych od kilkunastu lat spadły nie tylko ceny mięsa drobiowego, ale także akcje firm drobiarskich. Z polskiej perspektywy ceny drobiu w Chinach nie są jednak niskie. Kurczęta rzeźne kosztują w skupie - w przeliczeniu - około 3 złote i 13 groszy za kilogram czyli więcej niż płacono w naszym kraju w styczniu tego roku i w grudniu zeszłego roku.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl