Informacje

Polska nadal w grupie największych producentów jaj konsumpcyjnych w UE

W 2016 r. Polska utrzymała pozycję w ścisłej czołĂłwce producentĂłw jaj konsumpcyjnych w UE, o rocznej produkcji na poziomie 9,1 mld sztuk. Jednak dynamika produkcji w skali roku była niewielka - w granicach + 0,3%. Przypominamy, że w 2015 r. przyrost produkcji także nie przekroczył 1%. Według wstępnych przewidywań dla sektora jaj w Polsce, w 2017 r. spodziewany jest około 3% wzrost produkcji. Jaja konsumpcyjne stanowiły 85% wszystkich jaj kurzych wyprodukowanych w Polsce, pozostałe 15% to jaja wylęgowe.

Jak wynika z analizy handlu zagranicznego, istotna część krajowej produkcji jaj spożywczych jest zagospodarowywana na rynkach UE i poza jej granicami – udział eksportu w krajowej produkcji wyniĂłsł w 2016 r. około 45%. O wiele mniejsze znaczenie miał import jaj w skorupkach, ktĂłry w ujęciu ilościowym odpowiadał 3,5% produkcji w Polsce.

Podobnie jak w ubiegłych latach najwięcej jaj produkowano w Wielkopolsce i na Mazowszu. Podaż jaj z ferm zarejestrowanych we wspomnianych regionach Polski wyniosła odpowiednio: 3,5 mld sztuk i 1,3 mld sztuk. Liczba jaj wyprodukowanych w wojewĂłdztwie wielkopolskim miała 38,5% udział w produkcji ogĂłłem, a z wojewĂłdztwa mazowieckiego 14,3% udział. Poza wspomnianymi dominującymi regionami, duża liczba jaj jest produkowana przez producentĂłw w wojewĂłdztwach: małopolskim, dolnośląskim i łĂłdzkim. Analizując dane GUS, poza wielkością produkcji jaj w poszczegĂłlnych wojewĂłdztwach, warto zwrĂłcić uwagę na zachodzące zmiany w porĂłwnaniu do 2015 r. Przyrost produkcji nastąpił w Wielkopolsce (+8,6%) i Małopolsce (+27%). Jednak podaż jaj z ferm prowadzących działalność na terytorium pozostałych wiodących w produkcji wojewĂłdztw uległa wyraźnym spadkom: mazowieckie (-16%), dolnośląskie (-21%), łĂłdzkie (-16%).

Polska od kilku lat zaliczana jest we WspĂłlnocie do „siĂłdemki” największych producentĂłw jaj konsumpcyjnych. Przed nami uplasowała się Holandia, Wlk. Brytania, Hiszpania, Niemcy, Włochy i Francja – lider produkcji. Udział podaży jaj z polskich ferm  w unijnej produkcji ogĂłłem stanowi aktualnie 8,5%. Przypominamy, że według analiz eksperckich Komisji Europejskiej, unijna produkcja jaj w 2016 r. wyniosła 108 mld sztuk, a w 2017 r. przewiduje się jej dalszy wzrost o 0,6%.