Informacje

USA - producenci drobiu przeciw zakładom mięsnym

Amerykańscy hodowcy drobiu domagają się od prezydenta Donalda Trumpa natychmiastowego wprowadzenia regulacji prawnych wzmacniających pozycję producentĂłw kurcząt rzeźnych względem firm mięsnych i ubojowych. W liście do prezydenta, do ktĂłrego dotarła Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz, hodowcy twierdzą, że ich zła sytuacja finansowa jest pochodną niesprawiedliwych mechanizmĂłw ustalania cen i płatności oraz dominującej pozycji zakładĂłw mięsnych.

Drobiarze z USA są niezadowoleni z odroczenia o pĂłł roku obowiązywania „Farmer Fair Practice Rules”, ktĂłry jest m.in. zbiorem zasad postępowania w relacjach między rolnikami produkującymi żywiec drobiowy, a firmami mięsnymi. Farmerzy podejrzewają nawet, że regulacje, ktĂłre miały między innymi ułatwić pozywanie firm mięsnych nigdy nie wejdą w życie, ze względu na lobbing przetwĂłrcĂłw mięsa.

Farmerzy dają do zrozumienia, że na skutek tego, że to firmy mięsne decydują o obliczu rynku mięsa drobiowego w USA prywatny chĂłw brojlerĂłw jest coraz bardziej ryzykowny, i coraz mniej opłacalny. Dowodzą, że zwrot z zainwestowanych w stado kurcząt pieniędzy jest obecnie minimalny, znacząco niższy niż miało to miejsce ponad ćwierć wieku temu, a hodowcy brojlerĂłw są najbardziej zadłużoną grupą wśrĂłd wszystkich producentĂłw rolnych w USA. Co więcej, drobiarze wyliczają, że okres zwrotu kredytu zaciągniętego na budowę nowych kurnikĂłw wydłużył się obecnie w Stanach Zjednoczonych aż do około 15 - 20 lat. Swoją sytuację hodowcy zestawiają z sytuacją firm mięsnych i ubojowych, ktĂłre - zdaniem drobiarzy - nie ponoszą ryzyka i mogą się wycofać z umĂłw z rolnikami bez większych konsekwencji.