top

Aktualności

Coraz ciaśniej na rynku mięsa drobiowego


Firmy przetwarzające mięso, amerykański Smithfield Foods oraz jego chiński właściciel WH Group Ltd poszukują zakładów drobiarskich, które mogłyby stać się celem do przejęcia. Jak informuje Reuters, który jako pierwszy podał tę informację, chodzi o firmy z Europy i Stanów Zjednoczonych.

Smithfield Foods był do tej pory skoncentrowany na produkcji mięsa wieprzowego. Chiński właściciel firmy twierdzi jednak, że celem strategicznym jest obecnie zwiększenie udziału przedsiębiorstwa w rynku mięsa drobiowego oraz wołowiny. WH Group Ltd odmawia jednak podania kwoty jaka wyasygnowano na akwizycje oraz przedziału czasowego, w którym miałoby dojść do przejęć.

Decyzja WH Group Ltd może oznaczać zwiększoną konkurencję na rynku mięsa drobiowego. Przypomnijmy, że niedawno brazylijski gigant, firma JBS zdecydowała o sprzedaży operacji związanych z wołowiną i wieprzowiną w Ameryce Południowej , aby zmniejszyć zadłużenie i skoncentrować się na produkcji drobiu.

powrót