2017-06-26
W Stanach Zjednoczonych producenci jaj alternatywnych notują straty. Powodem jest mały popyt na tego typu jaja ze strony konsumentĂłw. Takie informacje przekazał Dolph Baker, prezes największego dostawcy jaj do sieci detalicznych w USA, firmy Cal-Maine Foods, ktĂłrego cytują szeroko amerykańskie media.
Prezes Cal-Maine Foods, na branżowej konferencji stwierdził, że zgodnie z obserwacjami analitykĂłw z jego firmy „obecnie jest zdecydowanie większy popyt na jaja klatkowe w niskich cenach niż na jaja pochodzące z chowĂłw nieklatkowych”. Zdaniem Bakera na rynku amerykańskim jest w tej chwili dużo więcej jaj alternatywnych niż wynika to z zapotrzebowania ze strony konsumentĂłw.
W nawiązaniu do komentarzy Cal-Maine Foods pojawiły się opinie, że agresywne zwiększanie produkcji jaj nieklatkowych przez hodowcĂłw, spowodowane deklaracjami sieci handlowych i restauracyjnych o wycofywaniu jaj klatkowych z oferty, przyczyniło się do kłopotĂłw wielu firm. Potwierdza to postępowanie firmy Cal-Maine Foods, ktĂłra - według prezesa – ogranicza produkcję, aby dostosować się do popytu i poprawić wyniki finansowe. Eksperci uważają jednak, że poprawa sytuacji na rynku jaj nastąpiłaby po wyeliminowaniu z produkcji w USA od 6 do 8 milionĂłw kur.
Jaja z systemĂłw alternatywnych tylko w ciągu ostatniego pĂłłrocza potaniały w Stanach Zjednoczonych o około 20 procent. Zgodnie z danymi branży, 10 jaj z systemĂłw alternatywnych kosztuje 1,25 – 1,50 dolarĂłw więcej niż jaja klatkowe.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl