Informacje

Wiadomości FAMMU (Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych) z 4 lipca 2008 r. - Rynek Mięsa i Drobiu

Włochy przed ETS w związku z narodowymi przepisami o znakowaniu drobiu

Komisja potwierdziła, że wniosła sprawę przeciwko Włochom do Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości (ETS) dotyczącą znakowania mięsa drobiowego oznaczeniem kraju pochodzenia, co pozostaje w sprzeczności z unijnymi przepisami. Zasady znakowania produktĂłw z drobiu we Włoszech zostały wprowadzone w ślad za pojawieniem się przypadkĂłw ptasiej grypy i miały na celu utwierdzenie włoskich konsumentĂłw w przekonaniu o ich bezpieczeństwie. Komisja Europejska wcześniej uruchomiła już wszystkie etapy procedury w przypadku naruszenia wspĂłlnotowego ustawodawstwa, wysyłając formalne wezwanie do usunięcia uchybienia (w październiku 2006 roku) oraz uzasadnioną opinię (lipiec ub. roku).

Działanie włoskich władz zostało uznane za zachęcające do preferowania produktĂłw narodowych i naruszające zasady konkurencji.

na podstawie AgraFacts


Rosja sprowadza najwięcej mięsa kurczakĂłw na świecie

Według najnowszych statystyk niemieckiej firmy F.O. Licht, Rosjanie przodują w imporcie mięsa drobiowego, w szczegĂłlności mięsa kurczakĂłw. W pierwszym kwartale br. przywĂłz wszystkich produktĂłw z sektora drobiu (mrożonych całych kurczakĂłw, elementĂłw, przetworĂłw) podniĂłsł się w porĂłwnaniu do analogicznego okresu ub. roku. Największym dostawcą tych artykułĂłw do naszego wschodniego sąsiada są nadal Stany Zjednoczone, Brazylia oraz z państw Unii Europejskiej Niemcy. Mimo pojawiających się sporadycznie problemĂłw związanych m.in. z uruchamianiem kontyngentĂłw przywozowych, Rosja w najbliższym okresie prawdopodobnie pozostanie największym importerem drobiu na świecie.

Rosyjski eksport mięsa drobiowego znajduje się na bardzo mało znaczącym poziomie. W okresie pierwszych trzech miesięcy br. całkowity przywĂłz wszystkich produktĂłw z drobiu ukształtował się na poziomie ponad 226 tys. ton wobec 220 tys. ton przed rokiem.

na podstawie AgraNet