top

Aktualności

Rynek mięsa w USA osiągnie wkrótce wartość 100 mld dolarów


Rynek mięsa drobiowego oraz mięsa czerwonego w USA powinien osiągnąć wartość 100 miliardów dolarów - mierzoną wielkością sprzedaży - do roku 2021 – wynika z raportu  "Meat and Poultry: U.S. Retail Market Trends & Opportunities" przygotowanego przez firmę Research and Markets.

Raport opisuje między innymi rynkowe trendy konsumenckie. Wśród najważniejszych wymienia rosnący popyt na żywność produkowaną metodami naturalnymi i żywność ekologiczną oraz skłonność konsumentów do zakupu produktów lokalnych. Coraz wyraźniejsze są też tendencje do zakupu żywności przetworzonej. Dotyczy to przede wszystkim osób aktywnych zawodowo. Analitycy  Research and Markets  zauważyli także zwiększające się zainteresowanie konsumentów dobrostanem zwierząt. Dokument podkreśla, że nawet najwięksi gracze na rynku nie lekceważą zmian w świadomości społecznej i modyfikują swoje strategie zgodnie z zachodzącymi zmianami.

powrót