Informacje

Pozytywne prognozy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej dla producentów drobiu i jaj dotyczące tanienia cen surowców paszowych i pasz przemysłowych w sezonie 2004/2005

Opublikowana w tym miesiącu najnowsza analiza tego Instytutu „Rynek Pasz” Nr 16, przynosi bardzo dobre wiadomości na temat korzystnej dla branży drobiarskiej sytuacji na rynku surowcĂłw paszowych. Stwarza to możliwości istotnego obniżenia kosztĂłw produkcji drobiarskiej i poprawy konkurencyjności produktĂłw tej branży.

Eksperci Instytutu oceniają poprawę sytuacji w sezonie 2004/2005 na tle poprzedniego sezonu, ktĂłry upłynął pod znakiem gwałtownego wzrostu cen surowcĂłw paszowych.

Przez trzy kwartały tego sezonu drożały zarĂłwno pasze krajowe, jak i surowce paszowe z importu, w tym zwłaszcza wysokobiałkowe. Skutkowało to wzrostem kosztĂłw surowcowych i cen wyrobĂłw przemysłu paszowego oraz spadkiem opłacalności produkcji zwierzęcej.

Wzrost cen skupu drobiu w I pĂłłroczu 2004 r. nie zrekompensował ponad 20% wzrostu cen pasz. Relacja cen żywiec drobiowy – mieszanka DKA- starter w tym okresie obniżyła się średnio aż do poziomu 2,56.

W sezonie 2004/2005 na rynku surowcĂłw paszowych spodziewać się należy zasadniczych zmian relacji popytu i podaży prowadzących do znaczącego spadku ich cen.

Sytuację tę kształtują następujące czynniki: zwiększona o 15% do poziomu 29,7 mln ton podaż zbĂłż ze źrĂłdeł krajowych; przyrost światowej produkcji śrut oleistych, a także przejęcie unijnego interwencyjnego systemu interwencji na rynku zbĂłż.

Zdaniem analitykĂłw IERiGŻ, w obecnym sezonie wiele zależeć będzie od koniunktury w sektorze drobiarskim.

O wielkości popytu na pasze i sytuacji finansowej firm paszowych w głĂłwnej mierze decydować będzie sytuacja na rynku produktĂłw drobiarskich.