2005-09-02
Polecane źrĂłdła zawierają oficjalne, wiarygodne informacje na temat tej choroby, zasadach profilaktyki, zagrożeniach i metodach zwalczania.
-Informacje i komunikaty GłĂłwnego Lekarza Weterynarii z dnia 23 i 26 sierpnia 2005 r. zamieszczone na stronie internetowej: www. wetgiw.gov.pl
-Komunikat GłĂłwnego Inspektora Sanitarnego dotyczący ptasiej grypy z dnia 26 sierpnia 2005 r.; tekst „Krajowego planu działań dla Polski na wypadek wystąpienia kolejnej pandemii grypy”; tekst „Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na wypadek wystąpienia epidemii lub pandemii grypy” - zamieszczone na stronie internetowej: www. gis.gov.pl
-Informacje na naszej stronie internetowej.
Wskazane jest regularne sprawdzanie strony internetowej GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii – podstrona Ptasia grypa.
Powinny pojawić na niej się nowe poszerzone informacje dla producentĂłw drobiu.
Zgodnie z naszą prośbą, opublikowana informacja ma zawierać rĂłwnież oficjalną opinię GłĂłwnego Lekarza, stanowiącą zapewnienie o bezpieczeństwie zdrowotnym produktĂłw drobiarskich znajdujących się w legalnym obrocie. Jest to informacja niezmiernie potrzebna branży do przekazania odbiorcom produktĂłw drobiarskich i konsumentom.
Wskazane jest stosowanie się do wszelkich zaleceń służb weterynaryjnych, ktĂłre to zlecenia mają na celu minimalizowanie ryzyka zakażenia oraz zasięganie porad i informacji w Powiatowych Inspekcjach Weterynaryjnych.
Podczas spotkania z kierownictwem GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii w dniu 25 sierpnia 2005r. przekazano nam zalecenia w tym zakresie. Są one wymienione w ww. informacji na stronie GIW z dnia 26 sierpnia 2005r. Informacja ta zawiera rĂłwnież ustalenia ekspertĂłw z posiedzenia Grupy Roboczej Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego z dnia 25 sierpnia 2005 r.
Ewentualne dalsze zamierzenia profilaktyczne GIW:
Rozważane jest wprowadzenie zakazu uboju tzw. gospodarczego na fermach oraz sprzedaży mięsa drobiu z takiego uboju, na targowiskach i bazarach.
GłĂłwny Inspektorat Weterynarii przestrzega konsumentĂłw przed kupowaniem mięsa drobiu i innych produktĂłw drobiarskich z nieznanych źrĂłdeł, tj. o nieudokumentowanym pochodzeniu.
GłĂłwny Lekarz Weterynarii zaleca następujące środki dezynfekcyjne, takie jak:
Virkon, soda kaustyczna, detergenty, kwas nadoctowy, inne środki dezynfekcyjne i myjącodezynfekcyjne likwidujące otoczkę lipidową wirusa.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl