Informacje

"Niewielki wzrost produkcji mięsa drobiowego w państwach UE

Produkcja mięsa drobiowego w państwach członkowskich Unii Europejskiej wzrosła w 2008 roku o 1,3% do 11,4 mln ton. W porĂłwnaniu do 2007 roku (wĂłwczas +3%) tempo wzrostu było jednak mniej wyraźne. W państwach dawnej Piętnastki wytworzono o 1,7% więcej mięsa białego niż rok wcześniej, co wpłynęło na poziom produkcji wynoszący ok. 9,07 mln ton. Wzrost produkcji nie został jednak rĂłwnomiernie rozłożony między poszczegĂłlne rodzaje mięsa drobiowego. Ekspansja zaznaczyła się w szczegĂłlności w sektorze mięsa kurczakĂłw, gdzie miał miejsce 2% wzrost do 8,66 mln ton. Inaczej niż w sektorze kurczakĂłw, produkcja mięsa indyczego nieprzerwanie zniżkuje od 2001 roku. W 2008 roku w całej WspĂłlnocie wyprodukowano 1,85 mln ton tego rodzaju mięsa, w tym ok. 1,39 mln ton w państwach UE-15 – o 1,3% mniej niż w 2007 roku i w sumie aż o 27% mniej niż w roku 2001. Więcej informacji o sytuacji na rynku drobiu w państwach WspĂłlnoty w naszym najbliższym Raporcie Kwartalnym."

ŹrĂłdło: FAMMU/FAPA na podst.: ZMP