Informacje

Na targach IPE w Atlancie o dobrych prognozach dla światowego rynku jaj

Dr Paul Aho z “Poultry Perspectives” przewiduje spadek spożycia białka mięsnego, a wzrost spożycia białka zawartego w jajach w 2009 r. Dr Aho przedstawił swoją prognozę podczas forum Międzynarodowej Wystawy Drobiarskiej 2009 w Atlancie (IPE – International Poultry Exposition) i sugerował, że przemysł drobiarski musi się przygotować na kilka srogich lat.

Wysokie koszty produkcji ziarna przełożą się na zmiany na międzynarodowym i krajowym rynku. Aho twierdzi, że istnieje bezpośredni związek między budżetem rodziny a spożyciem białka. Klasa wyższa będzie wciąż chętnie jeść takie same ilości mięsa, ale klasy niższe będą częściej sięgać po jaja ze względu zawarte w nich białko.

Spożycie białka w dobie recesji:
 
  • Bardziej zamożni ludzie kupują takie same ilości wołowiny, wieprzowiny i mięsa drobiowego.
  • Rodziny mające ograniczony dochĂłd kupują jaja zamiast wieprzowiny i mięsa drobiowego.

Prognozuje się, że w kolejnych kilku latach białko zawarte w jajach znajdzie się na czele innych białek ze względu na niską cenę jaj.
 

ŹrĂłdło: wattpoultry.com
 

Dr Paul Aho jest właścicielem firmy konsultingowej “Poultry Perspective” specjalizującej się w doradztwie dla sektora drobiarskiego.