Informacje

"Zdrowe" wiadomości na temat mięsa drobiowego

Autor artykułu donosi, że naukowcy z Uniwersytetu w Hiroszimie w Japonii odkryli ważny składnik odżywczy mięsa drobiowego - kolagen, ktĂłry może pomĂłc w obniżeniu ciśnienia krwi (o podobnych właściwościach jaj mĂłwił artykuł „Jaja pomagają w utrzymaniu niskiego ciśnienia krwi”, ktĂłry znajduje się na podstronie "Światowy Dzień Jaja"). Mięso drobiowe zawierające ten składnik staje się więc rekomendowanym źrĂłdłem białka. 

Konsumenci świata zachodniego nie będą jednak mogli w pełni wykorzystać tej zdrowej właściwości mięsa, ponieważ wybierają białe mięso z piersi kurczaka zamiast ciemniejszego mięsa z kurzych udek i łapek. Białe mięso nie zawiera wystarczającej ilości kolagenu, ktĂłra wpłynęłaby na obniżenie ciśnienia krwi. Naukowcy z Japonii dowiedli, że kolagen ten znajduje się w dużo większych ilościach właśnie w mięsie pochodzącym z kurzych udek i łapek. Te części kurczaka często przeznaczane są na rosĂłł, ktĂłry chętnie przyrządzają konsumenci z Azji, Afryki oraz niektĂłrych państw Ameryki Łacińskiej. Może właśnie dzięki temu problem wysokiego ciśnienia krwi wydaje się być mniej istotny w tych częściach świata. 

Wadomości o obniżających ciśnienie krwi właściwościach jaj i mięsa drobiowego stwarzają dobry klimat dla przemysłu drobiarskiego. Specjaliści marketingowi mogą wykorzystać te zalety promujące zdrowie, by poprawić wizerunek wspaniałych produktĂłw jakimi są jaja i mięso drobiowe. Z ich pomocą możemy przywrĂłcić tradycję spożywania jaj na śniadanie, a rosołu na kolację.

ŹrĂłdło: worldpoultry.net, autor: Wiebe van der Sluis



Wiebe van der Sluis uznawany jest za eksperta w dziedzinie drobiarstwa.
Był redaktorem naczelnym czasopisma “World Poultry” do 1 sierpnia 2008 r.