Informacje

Szkodliwe dla zdrowia dioksyny w niemieckich paszach i produktach drobiarskich.

Media ostrzegają konsumentĂłw tytułami artykułĂłw:
- "Skandal ze skażoną żywnością w Niemczech"(Gazeta Wyborcza 13.01.2011r.) -
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,8934431,Skandal_ze_skazona_zywnoscia_w_Niemczech.html    
- „Niemcy – dioksyny w jajach i paszach dla drobiu i trzody” (FAMMU/FAPA na podstawie ThePoultrySite
) - http://www.kipdip.org.pl/article/id/557
 - „Wstrzymano sprzedaż z 4700 farm w związku z aferą dioksynową”(ppr.pl na podstawie PAP/wp.pl) - http://www.ppr.pl/artykul-wstrzymano-sprzedaz-z-4700-farm-w-zwiazku-z-afera-160080-dzial-1.php
-  „Czy skażona dioksynami żywność trafiła do Polski” (ppr.pl na podstawie wp.pl) -  http://www.ppr.pl/artykul-czy-skazona-dioksynami-zywnosc-trafila-do-polski-160082-dzial-1.php
-  „Czy do Polski mogła trafić toksyczna żywność” - http://www.ppr.pl/artykul-czy-do-polski-mogla-trafic-toksyczna-zywnosc-160062-dzial-1.php 

- „Skandal z jajami” (Gazeta Wyborcza 8-9.01.2011 r.)
W artykule tym opublikowana jest wypowiedź Prezesa Krajowej Izby ProducentĂłw Drobiu i Pasz – Prof. dr hab. Stanisława Wężyka:
"Polska jest bardzo daleko od takiej katastrofy w Niemczech. Nie ma żadnego powodu do niepokoju - potwierdza Stanisław Wężyk, prezes Krajowej Izby ProducentĂłw Drobiu i Pasz.
Z całą pewnością bezpieczne są jaja, ktĂłre trafiają do sklepĂłw i sieci handlowych. Gorzej z tymi sprzedawanymi na targach. Te mogą być zakażone np. salmonellą . Szarą strefą można nazwać te jaja kupowane bezpośrednio od rolnikĂłw, gdzieś na wsi. Rzeczywiście, choć są tak lansowane, bo one właśnie mogą być niebezpieczne. Przecież taka kura chodzi bez kontroli, pije i je co chce - mĂłwi Wężyk."


Opinia Prezesa Izby jest także opublikowana w wydaniu internetowym Gazety Wyborczej w artykule: „Jaja z Niemiec skażone rakotwĂłrczymi dioksynami” - http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,8918323,Skandal_z_jajami.html  

GłĂłwny Lekarz Weterynarii zapewnia polskich konsumentĂłw w mediach, że:
„W Polsce nie ma zagrożenia związanego z dioksynami, ktĂłre wykryto w paszach wykorzystywanych Niemczech. Na naszym rynku nie ma jaj, ani mięsa, ani produktĂłw przetworzonych, takich jak wędliny.” 

Skąd biorą się szkodliwe dla zdrowia dioksyny w łańcuchu pokarmowym, jak kontroluje się żywność w Polsce i zapewnia bezpieczeństwo konsumentom ? – napisaliśmy na ten temat na naszej stronie internetowej w dniu 17 maja 2010 r. w artykule: „Bezpieczeństwo zdrowotne jaj, a systemy utrzymania kur”  -  http://www.kipdip.org.pl/article/id/494