2011-05-23
Z najnowszych badań opublikowanych w International Journal of Food Sciences and Nutrition (znane Międzynarodowe Czasopismo ds. Wiedzy o Żywności i Żywieniu) wynika, że jedzenie jaj w porze lunchu może być kluczowe w ograniczaniu spożywania przekąsek.
Badania wykazały, że lunch sporządzony na bazie jaj pomaga utrzymać dłużej uczucie sytości w porĂłwnaniu z pozostałymi posiłkami zawierającymi podobne ilości kalorii.
Autorzy badań doszli do wniosku, że konsumpcja jaj podczas lunchu ma większy wpływ na uczucie sytości niż inne zazwyczaj spożywane posiłki, oparte na węglowodanach.
Jaja o tej porze dnia mogą stanowić składnik diety korzystnie wpływający na kontrolę masy ciała.
Poprzednie badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowcĂłw wykazały, że jedzenie jaj na śniadanie ma silny wpływ na uczucie sytości - uczucie pełności po jedzeniu. Jest to pierwsza – głĂłwna część badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii na temat dietetycznych korzyści płynących z jedzenia jaj w porze lunchu.
Dr Carrie Ruxton, niezależny ekspert i dietetyk ds. zwalczania otyłości, powiedział, że wyniki tych badań są dobrą wiadomością dla dbających o linię.
Wcześniejsze badania wykazały, że jedzenie jaj na śniadanie zwiększa uczucie sytości oraz pomaga w utracie masy ciała, jednak większość ludzi nie ma czasu na przyrządzanie śniadania na ciepło. Teraz zauważono, że jedzenie jaj w porze lunchu, ma podobny wpływ na kontrolę apetytu.
Wiodące organizacje propagujące „zdrowe serce”, aktualnie wycofały się z wcześniejszych zaleceń dotyczących ograniczeń w konsumpcji jaj. Wynika to z badań, ktĂłre wykazały, że cholesterol w diecie nie wpływa negatywnie na zdrowe serce.
Zatem jest to dodatkowy powĂłd, do zachęcania, aby jaja weszły w skład zdrowej diety.
ŹrĂłdło: WorldPoultry.Net na podst. British Lion Eggs (10.05.2011 r.) - http://www.britegg.co.uk/.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl