Informacje

Dietetycy polecają na lunch jaja, zamiast niezdrowych przekąsek.

Z najnowszych badań  opublikowanych w International Journal of  Food Sciences and Nutrition (znane Międzynarodowe Czasopismo ds. Wiedzy o Żywności i Żywieniu) wynika, że jedzenie jaj w porze lunchu może być kluczowe w ograniczaniu spożywania przekąsek.
Badania wykazały, że lunch sporządzony na bazie jaj pomaga  utrzymać dłużej uczucie sytości w porĂłwnaniu z pozostałymi posiłkami zawierającymi podobne ilości kalorii.
Autorzy badań doszli do wniosku, że konsumpcja jaj podczas lunchu ma większy wpływ na uczucie sytości  niż inne zazwyczaj spożywane posiłki, oparte na węglowodanach.
Jaja o tej porze dnia mogą stanowić składnik diety korzystnie wpływający na kontrolę masy ciała.

Poprzednie badania przeprowadzone przez amerykańskich naukowcĂłw wykazały, że jedzenie  jaj na śniadanie ma silny wpływ na uczucie sytości  - uczucie pełności po jedzeniu. Jest to pierwsza – głĂłwna część badań prowadzonych w Wielkiej Brytanii na temat dietetycznych korzyści płynących z jedzenia jaj w porze lunchu.

Dr Carrie Ruxton, niezależny ekspert i dietetyk ds. zwalczania otyłości, powiedział, że  wyniki tych badań  są dobrą wiadomością dla dbających o linię.
Wcześniejsze badania wykazały, że jedzenie jaj na śniadanie zwiększa uczucie sytości  oraz pomaga w utracie masy ciała, jednak większość ludzi nie ma czasu  na przyrządzanie śniadania na ciepło. Teraz zauważono, że jedzenie jaj w porze lunchu, ma podobny wpływ na kontrolę apetytu.

Wiodące  organizacje propagujące „zdrowe serce”, aktualnie  wycofały się z wcześniejszych zaleceń dotyczących ograniczeń w konsumpcji jaj. Wynika to z badań, ktĂłre wykazały, że cholesterol w diecie nie wpływa negatywnie na zdrowe serce.
Zatem jest to dodatkowy powĂłd, do zachęcania, aby jaja weszły w skład  zdrowej diety.


ŹrĂłdło: WorldPoultry.Net na podst. British Lion Eggs  (10.05.2011 r.) - http://www.britegg.co.uk/.