Informacje

Kury "szczęśliwe", ale zagrożenie dla konsumentów. Jaja ekologiczne znów z rakotwórczymi dioksynami.

W Niemczech problem dioksyn w jajach wyraźnie nasila się wraz ze wzrostem pogłowia kur na wolnych wybiegach i rozwojem produkcji ekologicznej. Te trujące związki wykryto już w 8 krajach związkowych Niemiec.
Od kilku lat informujemy o zależnościach: " Bezpieczeństwo zdrowotne jaj, a systemy utrzymania kur."
http://www.kipdip.org.pl/article/id/494.

Podstawowa zasada "Kodeksu konsumenta - czyli jak kupować jaja" http://www.kipdip.org.pl/article/id/633   http://jedzmyjaja.pl/KODEKS_KONSUMENTA.pdf:
 Świadomy konsument powinien wiedzieć, że poziom bezpieczeństwa jaj zależy od systemu utrzymania kur. Z przeprowadzonych badań nad bezpieczeństwem zdrowotnym jaj pochodzących z rĂłżnych systemĂłw chowu, wynika, że najwyższą jakość zdrowotną jaj zapewnia system klatkowy (kod - 3), ze względu na kontrolowane optymalne żywienie kur i izolację od zewnętrznych czynnikĂłw chorobotwĂłrczych.
 

Portal PoultrySite (25.06.2012 r.) alarmuje:
"Niemcy - coraz więcej jaj skażonych dioksynami".
Jaja skażone dioksynami, pochodzące z fermy ekologicznej w Walchum w powiecie Emsland w Dolnej Saksonii znaleziono już w 8 krajach związkowych Niemiec. Skażonych może być nawet 268 tys. jaj pochodzących z tej fermy. Obecnie trwa dochodzenie donośnie pochodzenia szkodliwych substancji oraz ewentualnego związku z innymi, podobnymi przypadkami w ostatnim czasie. Niemieckie ministerstwo rolnictwa poinformowało o wykryciu dioksyn w jajach w gospodarstwie z powiatu Emsland w dn. 20 czerwca br. Poziom tych substancji przewyższał czterokrotnie dopuszczalny limit. Fermę zamknięto, a sprzedaż jaj natychmiast wstrzymano, pomimo zapewnień władz o braku natychmiastowego zagrożenia dla zdrowia. Jaja z kodem producenta „DE-0- 0356091” o terminie przydatności do spożycia 14 czerwca 2012 r. lub pĂłźniejszym powinny zostać zniszczone lub zwrĂłcone do sklepu.
ŹrĂłdło: FAPA/FAMMU na podst. ThePoultrySite z dn. 25.06.12