2010-03-19
I. Krajowa produkcja jaj spożywczych i jej pozycja w Unii Europejskiej (lata 2007 - 2009).
Wielkość krajowej produkcji:
• 2007 – 501 tys. ton, tj. 8,4 mld szt
• 2008 – 534 tys. ton, tj. 8,9 mld szt
• 2009 – 572 tys. ton, tj. 9,5 mld szt., w tym w wojewĂłdztwie wielkopolskim – 202 tys. ton tj. 3,3 mld szt. – 35% krajowej produkcji
Wielkość produkcji jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej –około 100 mld jaj
Polska ma 8% udział w całkowitej unijnej produkcji (taki sam jak Wlk. Brytania) i wśrĂłd państw członkowskich jest szĂłstym pod względem wielkości producentem, po Francji (14%), Hiszpanii (11%), Niemczech (11%), Włoszech (11%).
II. Eksport polskich jaj w latach 2007 – 2009:
Wielkość eksportu:
• 2007 – 1,7 mld sztuk (19,9% krajowej produkcji)
• 2008 – 1,9 mld sztuk (22,9% krajowej produkcji)
• 2009 – 2,3 mld sztuk (24,2% krajowej produkcji)
Wartość polskiego eksportu jaj:
• 2007 – 86 852 tys. EUR
• 2008 – 106 537 tys. EUR
• 2009 – 132 691 tys. EUR
III. Import w 2009 r.
Wielkość – 24 460 tys. ton – 6,2% krajowego spożycia
Wartość – 22 379 tys. EUR
IV. Spożycie jaj w Polsce w latach 2007 – 2009:
Spożycie ogĂłłem:
• 2007 – 389 tys. ton, tj. 6,5 mld jaj
• 2008 – 380 tys. ton, tj. 6,3 mld jaj
• 2009 – 395 tys. ton, tj. 6,6 mld jaj
Spożycie w sztukach na mieszkańca:
• 2007 – 207 sztuk
• 2008 – 205 sztuk
• 2009 – 203 sztuk
ŹrĂłdło danych: Rynek Drobiu i Jaj nr 36 oraz Zintegrowany System Rolniczych Informacji Rynkowych (www.minrol.gov.pl)
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl