Informacje

Jaja w statystyce

I. Krajowa produkcja jaj spożywczych i jej pozycja  w Unii Europejskiej (lata 2007 - 2009).

 Wielkość krajowej produkcji:
•  2007 – 501 tys. ton, tj. 8,4 mld szt
•  2008 – 534 tys. ton, tj. 8,9 mld szt
•  2009 – 572 tys. ton, tj. 9,5 mld szt., w tym w wojewĂłdztwie wielkopolskim –  202 tys. ton tj.  3,3 mld szt. – 35% krajowej produkcji

Wielkość produkcji jaj konsumpcyjnych w Unii Europejskiej –około 100 mld jaj

Polska ma 8% udział w całkowitej unijnej produkcji (taki sam jak Wlk. Brytania) i wśrĂłd państw członkowskich jest szĂłstym pod względem wielkości producentem, po Francji (14%), Hiszpanii (11%), Niemczech (11%), Włoszech (11%).


II. Eksport polskich jaj w latach 2007 – 2009:

Wielkość eksportu:
•  2007 – 1,7 mld sztuk (19,9% krajowej produkcji)
•  2008 – 1,9 mld sztuk (22,9% krajowej produkcji)
•  2009 – 2,3 mld sztuk (24,2% krajowej produkcji)

Wartość polskiego eksportu jaj:
•  2007 – 86 852 tys. EUR
• 2008 – 106 537 tys. EUR
• 2009 – 132 691 tys. EUR

III. Import w 2009 r.

Wielkość –
24 460 tys. ton – 6,2% krajowego spożycia

Wartość –
22 379 tys. EUR

IV. Spożycie jaj w Polsce w latach 2007 – 2009:

Spożycie ogĂłłem:
• 2007 – 389 tys. ton, tj. 6,5 mld jaj
• 2008 – 380 tys. ton, tj. 6,3 mld jaj
• 2009 – 395 tys. ton, tj. 6,6 mld jaj

Spożycie w sztukach na mieszkańca:
•  2007 – 207 sztuk
•  2008 – 205 sztuk
• 2009 – 203 sztuk

ŹrĂłdło danych: Rynek Drobiu i Jaj nr 36 oraz Zintegrowany System Rolniczych Informacji Rynkowych (www.minrol.gov.pl)