2009-09-30
Ubiegłoroczne obchody Światowego Dnia Jaja wywołały spore zainteresowanie mediĂłw na całym świecie, także w Polsce. Zbierając materiały na stronę internetową Krajowej Izby www.jedzmyjaja.pl, z ogromną satysfakcją odnotowaliśmy, że w kampanii przywracania jajom należnego im dobrego imienia mają swĂłj udział także najbardziej opiniotwĂłrcze polskie czasopisma, takie jak : Wprost, Newsweek Polska, Gazeta Wyborcza. Na portalu www.vitalia.pl znaleźliśmy nawet artykuł o jajach opublikowany pod oryginalnym tytułem „ Zdrowie „na okrągło”.
Media „smacznie” namawiają do codziennego spożywania jaj, powołując się przy tym na najnowsze wyniki badań naukowych.
Dementują niesłuszne oskarżenia pod adresem jaj jako źrĂłdła szkodliwego cholesterolu, przytaczając na dowĂłd opinie ekspertĂłw – lekarzy i dietetykĂłw, w artykułach o sensacyjnie brzmiących tytułach :
O walorach jaj entuzjastycznie wypowiadają się także portale internetowe i czasopisma propagujące zdrowy styl życia i dietetyczne odżywianie.
„Dla fanĂłw jajek mamy dobre wieści – możecie zajadać się nimi bez obaw. Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione ! Nie ma drugiego pokarmu, ktĂłry z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy.
W najnowszej piramidzie żywienia, stworzonej przez amerykańskiego dietetyka, prof. Waltera Willeta z Uniwersytetu Harvarda, jajka ( obok ryb i drobiu ) znajdują się wśrĂłd produktĂłw, ktĂłre powinniśmy jadać kilka razy w tygodniu. Podobnego zdania są polscy naukowcy.”
Jaja to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Co więcej, mimo że zawierają sporo cholesterolu, są naprawdę zdrowe.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie do 10 jaj tygodniowo, czyli od 1-2 sztuki dziennie.” białek mleka wynosi 80 %, białek ryżu 60%, a białek mięśniowych 74 %.”
Uczeni wzięli pod lupę jajka gotowane i smażone. Okazało się, że znajduje się w nich kilka rodzajĂłw białek, ktĂłre działają jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE ), czyli podstawowe leki stosowane w nadciśnieniu. Powstają one w naszym organizmie po zjedzeniu jaj, pod wpływem enzymĂłw produkowanych przez układ pokarmowy. Białka te rozszerzają naczynia krwionośne oraz zapobiegają produkcji tzw. białek adhezyjnych, ktĂłre ułatwiają przyleganie płytek krwi i cholesterolu do ścian tętnic. A przez to obniżają ciśnienie tętnicze.
Uczeni wykazali, że więcej tych substancji wytwarza się z jajecznicy i jaj sadzonych niż gotowanych.” „Jajko czy musli czyli śniadaniowe co nieco ( Gazeta Wyborcza, 5 listopada 2008 r. Irena Cieślińska )
W zeszłym roku na zjeździe Experimental Biology prezentowano wyniki obserwacji, jakim poddano dwie grupy odchudzających się pań. Obie otrzymywały śniadania o identycznej kaloryczności. W połowie przypadkĂłw były to dwa jajka, w pozostałych bułeczka. Zjadaczkom jaj udało się w ciągu dwĂłch miesięcy zrzucić o 65 % więcej kilogramĂłw, a jednocześnie ich poziom cholesterolu i trĂłjglicerydĂłw pozostał bez zmian.”
W kampanii odchudzania społeczeństwa po hasłem : „Polacyodwagi”, prowadzonej od wielu miesięcy przez Gazetę Wyborczą, jaja zostały uznane jako podstawowy składnik wzorcowego dietetycznego śniadania” :
„ Przykładem zdrowego śniadania jest zestaw składający się z jaj, owocu i miseczki musli z mlekiem/jogurtem”.
( co Gazeta Wyborcza ogłosiła 25 września 2009 r. – w artykule „ Jedzmy śniadania” ).
Sprawdziliśmy także w księgarniach medycznych, jakie są opinie o jajach w literaturze „popularno-naukowej”. Z satysfakcją odnotowujemy, że cytowani niżej autorzy książek na temat cholesterolu i dietetycznego żywienia są na bieżąco w kwestiach dowodĂłw naukowych na prozdrowotny wpływ jaj w diecie, rĂłwnocześnie prostując mity o ryzyku zdrowotnym związanym ze spożywaniem jaj :
„ Rozdział : Cholesterol w pokarmach :
Przez długi czas osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu zalecano dietę ubogą w cholesterol. Na „czarnej liście” znalazły się przede wszystkim jaja kurze, ponieważ ich żĂłłtko zawiera cholesterol w ilości pokrywającej niemal całkowicie zapotrzebowanie organizmu ( 200-200 mg ). Obecnie w leczeniu nie stosuje się takich zaleceń dietetycznych, gdyż tylko u niewielu osĂłb poziom cholesterolu obniża się wskutek spożywania pokarmĂłw ubogich.” Michel Montignac – „Cud Oliwy” – Lecznicze i kulinarne zastosowanie oliwy w metodzie Montignac – ARTVITAE 2005 r.
„Jaja – Uważane rĂłwnież za zbyt tłuste im zawierające dużo cholesterolu, jajko zasiadło na ławie oskarżonym. Powinniśmy wiedzieć, że tłuszcze jajka są zawarte w żĂłłtku; białko zawiera jedynie ilości śladowe ( 0,02%). Prawdą jest, że jajko jest bogate w cholesterol ( 220 mg w jednym jajku) , jednak błędnie oskarżamy go o podnoszenie cholesterolu we krwi. Takie przekonanie jest zupełnie nieuzasadnione. Jajko rĂłwnież zawiera kwasy tłuszczowe nasycone, z założenia szkodliwe, jednak ich negatywne działanie jest w dużym stopniu rekompensowane lecytyną jajka, ktĂłra obniża poziom cholesterolu we krwi.” Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl