Informacje

Gorsza pozycja Polski w unijnym eksporcie jaj w skorupkach do krajów trzecich w I kwartale 2013 r.

W 2013 r. znacząco obniżył się udział Polski w unijnym eksporcie jaj w skorupkach do 4%, z poziomu 15% osiągniętego w 2012 r. i 10,5% w 2011 r.

Od początku 2013 r. obserwuje się tylko niewielki wzrost eksportu unijnych produktĂłw sektora jaj. W I kwartale br. wyniĂłsł on ogĂłłem 49 151 ton (+3,9%). W strukturze towarowej wywozu, jaja w skorupkach mają 38,5% udział, a przetwory z jaj 61,5%.

Nadal największym rynkiem zbytu dla krajĂłw UE jest Japonia i Szwajcaria. Do Japonii wyeksportowano wyłącznie przetwory z jaj – 13 344 tony (-16%), w tym głĂłwnie suszoną albuminę jaj (13 254 tony). Szwajcaria jest głĂłwnym odbiorcą unijnego eksportu jaj  w skorupkach – 8 093 ton (+2%) oraz przetworĂłw z całych jaj – 1 320 ton, żĂłłtek jaj - 915 ton, albuminy z jaj – 1 044 ton.

Zarejestrowano następujące wielkości sprzedaży suszonej albuminy jaj na rynki krajĂłw Wschodniej Europy:
- do Rosji – 3 124 ton
- na Ukrainę  - 977 ton (-15%).

W I kwartale br. o 22% wzrĂłsł wywĂłz jaj w skorupkach do krajĂłw Afryki. Angola zakupiła
4 868 ton(+22%) jaj w skorupkach.

W okresie styczeń - marzec br. odnotowano ekspansję unijnego eksportu na rynki krajĂłw Środkowego Wschodu (+432%), w szczegĂłlności do krajĂłw:
• Zjednoczone Emiraty Arabskie – ogĂłłem 1 770 ton, w tym: 1 527 ton jaj w skorupkach, 185 ton płynnych żĂłłtek jaj, 51 ton suszonej albuminy jaj.
• Oman – ogĂłłem 1 141 ton, w tym: przede wszystkim jaja w skorupkach – 866 ton  i płynne żĂłłtka jaj – 272 tony.
• Izrael – ogĂłłem 314 ton (+83%), głĂłwnie jaja w skorupkach  - 295 ton.

Eksport jaj i ich przetworĂłw do pozostałych krajĂłw trzecich spadł o 16% i wyniĂłsł 11 836 ton. Obniżył się wywĂłz jaj w skorupkach (-7%) , żĂłłtek z jaj (-15%), oraz suszonej albuminy z jaj do poziomu 6 355 ton (-9%). WzrĂłsł natomiast wywĂłz  przetworĂłw z całych jaj (+41%).

Najwięksi unijni eksporterzy w I kwartale 2013 r.:
• Holandia
– ogĂłłem wywĂłz – 20 240 ton jaj i przetworĂłw (+11,6%). Wysoki, bo aż 50%  wzrost wywozu dla jaj w skorupkach – 12 099 ton. WzrĂłsł także wywĂłz płynnych przetworĂłw z całych jaj - 690 ton (+17%) oraz płynnych żĂłłtek jaj – 823 tony. Obniżył się natomiast wywĂłz albuminy z jaj – 6 493 ton (-25%).
• Włochy – wywĂłz ogĂłłem – 11 452 ton (+10%). Ponad 90% wywozu stanowiła suszona albumina z jaj – 10 441 ton.
• Francja – sprzedaż łącznie na rynkach krajĂłw trzecich – 6 125 ton (+24%), głĂłwnie suszonej albuminy z jaj – 4 288 ton (+35,5%) oraz jaj w skorupkach – 1 021 ton.
• Niemcy – ogĂłłem – 3 694 tony – spadek aż o 35%. Sprzedaż jaj w skorupkach obniżyła się o 32% do poziomu 1 711 ton. Najbardziej spadł eksport suszonej albuminy z jaj (-48%) do poziomu 1 264 ton.
• Belgia – sprzedaż głĂłwnie suszonej albuminy z jaj  - 1 145 ton (-34%) oraz jaj w skorupkach – 962 tony.
• Polska – wywĂłz ogĂłłem – 1 525 ton, tj. spadek o 48%.  Najbardziej zmniejszył się wywĂłz jaj w skorupkach – o 68% i  wyniĂłsł 739 ton (w I kwartale 2012 r. – 2 324 ton). WzrĂłsł eksport suszonej albuminy z jaj (+29%) do 693 ton. Niewielki był eksport proszku jajecznego (45 ton) oraz suszonych żĂłłtek (48 ton).

Analiza własna KIPDiP na podst. danych MF i CIHZ