2009-02-21
Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktĂłw żywnościowych na rynku.
Jaja mają jeden z najwyższych wskaźnikĂłw koncentracji składnikĂłw pokarmowych.
Gdy mĂłwimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowcĂłw za białko wzorcowe, ktĂłrego skład i proporcje zawartości poszczegĂłlnych aminokwasĂłw przyjmuje się za 100, przyrĂłwnując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwĂłch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktĂłw pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobĂłw nabywania białka.
Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
ŻĂłłtko jaja jest doskonałym źrĂłdłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mĂłzgu.
Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowopoznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki ktĂłrym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źrĂłdło aminokwasĂłw mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z udziałem jaj.
Więcej informacji dotyczących każdego z 12 powodĂłw promocji można znaleźć w artykule „Światowy Dzień Jaja – 13 października 2017 r.”
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl