2006-07-03
„Składamy wniosek, w imieniu podmiotĂłw sektora jaj spożywczych reprezentowanych przez naszą organizację, o pilne wystosowanie przez Ministra Rolnictwa protestu do właściwych organĂłw Komisji Europejskiej w sprawie nieodpowiedzialnego przekazania opinii publicznej przez Europejską Agencję ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) - raportu porĂłwnującego poziom występowania salmonelli w środowisku ferm kur nieśnych w poszczegĂłlnych krajach członkowskich.
Agencja ta, w dniu 14 czerwca 2006 r., opublikowała na swojej stronie internetowej następujące opracowanie: „Wstępny raport EFSA ukazujący występowanie dominujących szczepĂłw salmonelli w stadach kur nieśnych Gallus gallus.”
Uzasadnienie protestu:
Dane zawarte w tym raporcie, oparte na wynikach badań jednorazowo pobranych prĂłb, nie mogą stanowić podstaw do wydawania opinii o stanie zdrowotnym kur, czy o jakości zdrowotnej jaj spożywczych.
Badania te obejmowały cykle produkcyjne jaj, zakończone w 2004 i 2005 roku (prĂłby do badań pobierane były w ostatnich 9 tygodniach nieśności), w związku z czym nie mogą one być odnoszone do aktualnej, rzeczywistej sytuacji na polskich fermach.
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami i procedurami określonymi w Instrukcji GłĂłwnego Lekarza Weterynarii w sprawie zwalczania salmoneloz w stadach towarowych kur nieśnych, badania podstawowe zlecone przez Komisję w żadnym przypadku nie stanowią podstaw do stwierdzenia, że stado jest zakażone.
Według opinii GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii (otrzymanej przez nas w dniu 19 czerwca br.), stanowiącej wstępny komentarz do raportu EFSA, urzędowe zasady postępowania w wykrywaniu salmonelli są znacznie szersze i bardziej skomplikowane niż metodyka sondażowych badań podstawowych zleconych przez Komisję, a w szczegĂłlności zasady te wymagają powtĂłrnych prĂłb i wynikĂłw badań.
RĂłwnie istotnym uzasadnieniem wnioskowanego protestu przeciwko publikacji raportu są następujące zapisy zawarte w ww. decyzji dotyczące głĂłwnego celu badań oraz poufności danych:
- „Zgromadzone krajowe dane oraz wyniki będą podane do publicznej wiadomości w formie zapewniającej poufność” (art. 4 ust. 3).
Konsekwencje gospodarcze dla krajowego sektora jaj spożywczych.
Naszym zdaniem, publikacja ta stanowi swoisty niedopuszczalny „ranking sektorĂłw jaj w krajach członkowskich”, a udostępnione wyniki badań w poszczegĂłlnych krajach członkowskich mają charakter niedozwolonej reklamy porĂłwnawczej.
Negatywne skutki tej publikacji widoczne są w mediach od dnia ukazania się raportu.
„Gazeta Wyborcza” z dnia 17.06.2006: „Polskie jaja groźne – Spożywanie jaj pochodzących z polskich i czeskich ferm niesie największe ryzyko zachorowania na salmonellę – alarmuje Europejska Agencja Bezpieczeństwa Żywności. Wnioski z badań przeprowadzonych od października 2004 do września 2005 są dość niemiłe dla naszych rolnikĂłw. Okazuje się, że aż w 55% przebadanych polskich ferm stwierdzono ptactwo zarażone salmonellą. Gorszy wynik odnotowano tylko w Czechach (ponad 62%). Trzecie miejsce zajmuje Hiszpania (51,9%).
Informujemy, że w dniu 18 czerwca 2006 r. wysłaliśmy list do GłĂłwnego Lekarza Weterynarii – dr Krzysztofa Jażdżewskiego (ze względu na czas - drogą e-mail) stanowiący prośbę o pilne wydanie oficjalnego komentarza na temat informacji zawartych w raporcie EFSA. Załączamy tekst tego listu.
Konieczne jest przekazanie opinii publicznej informacji o prowadzonym przez Inspekcję Weterynaryjną stałym monitoringu ferm, stanowiącym urzędowy program zwalczania salmoneloz, oparty na unijnych przepisach, a także o rzeczywistych wynikach badań stad kur nieśnych i poziomie skażenia jaj spożywczych i przetworĂłw z jaj, ktĂłry wg. danych PIWET – IB, nie przekracza 1,5%.
Stanowisko Krajowej Izby w omawianej sprawie zostało zamieszczone w dniu 19 czerwca br. na naszej stronie internetowej, natychmiast po zebraniu wiarygodnych argumentĂłw, uzasadniających sprzeciw dla raportu EFSA.
Oczekujemy, że publikacja tego raportu zostanie oprotestowana jako opracowanie szkodzące polskim producentom i eksporterom jaj. Należy rĂłwnież zażądać od Komisji Europejskiej opublikowania odpowiedniego sprostowania.
Podobny wniosek w tej sprawie już złożył rząd hiszpański, w imieniu poszkodowanego sektora jaj. Informuje o tym ZespĂłł Monitoringu Zagranicznych RynkĂłw Rolnych (FAMMU/FAPA) w dniu 19 czerwca 2006 r., w notatce „Polska wśrĂłd Państw UE o najwyższym stopniu występowania Salmonelli wg. EFSA” (opracowanej na podstawie źrĂłdeł AgraNet i Agrisalon):
Pan Krzysztof Jażdżewski
GłĂłwny Lekarz Weterynarii
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl