2006-02-17
Na stronie internetowej GłĂłwnego Inspektoratu Weterynarii – podstrona - Ptasia grypa zostały zamieszczone w dniu 16 lutego 2006 r. uaktualnione „Wytyczne GłĂłwnego Lekarza Weterynarii dla hodowcĂłw drobiu.”, oraz uaktualniony „Krajowy Program monitorowania zakażeń wirusami influenzy ptakĂłw u drobiu i ptakĂłw dzikich w 2006 r.”
Wytyczne GIW zawierają zalecenia umożliwiające skuteczne zabezpieczenie gospodarstw oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby.
Jednocześnie, GłĂłwny Lekarz Weterynarii zapewnia, że nie istnieje żadne zagrożenie zakażenia się konsumentĂłw ptasią grypą, poprzez spożywanie mięsa drobiowego i jego przetworĂłw.
Wszystkie gatunki drobiu przed wysyłką do ubojni, są obowiązkowo badane przez lekarza weterynarii, wystawiającego świadectwo zdrowia, a następnie podlegają badaniu przed i poubojowemu w ubojniach drobiu.
Dokument „Krajowy program monitorowania zakażeń wirusami influenzy ptakĂłw u drobiu i ptakĂłw dzikich w 2006 r.” określa metody prowadzenia badań kontrolnych na obecność influenzy ptakĂłw u drobiu i dzikich ptakĂłw, zasady pobierania prĂłbek.
Na stronie GłĂłwnego Lekarza Weterynarii umieszczono rĂłwnież Decyzję Komisji z dnia 15 lutego 2006 r. dotyczącą niektĂłrych tymczasowych środkĂłw ochronnych w odniesieniu do podejrzewanych przypadkĂłw wysoce zjadliwej grypy ptakĂłw u dzikiego ptactwa w Niemczech.
Na podstawie tej decyzji można przeanalizować jakie środki stosuje się w krajach członkowskich UE w przypadku gdy potwierdzono występowanie u dzikiego ptactwa wysoce zjadliwej grypy ptakĂłw.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl