Czy konsumenci zyskają na dodatkowej rejestracji zakładów pakowania jaj w IJHARS?
Czy konsumenci zyskają na dodatkowej rejestracji zakładów pakowania jaj w IJHARS?
2014-07-16
W mediach pojawiły się informacje, że ustawowe wprowadzenie jednorazowego obowiązku rejestracji zakładĂłw pakowania jaj w IJHARS będzie miało zbawienny wpływ na: bezpieczeństwo jaj, stosowanie norm handlowych oraz że taka jednorazowa rejestracja ma służyć zagwarantowaniu uczciwych praktyk w handlu jajami.
Nasz komentarz, zamieszczony niżej, dotyczy informacji zawartych w następujących artykułach:
Wyjaśniamy, że każdy zakład pakowania jaj, bez względu na formę prowadzonej działalności gospodarczej, już od 10 lat jest zarejestrowany i posiada na tej podstawie indywidualny kod (weterynaryjny numer identyfikacyjny) przyznany decyzją powiatowego lekarza weterynarii. Rejestracja ta stanowi od 2004 r. podstawowy warunek funkcjonowania zakładĂłw pakowania jaj i obrotu jajami na wspĂłlnym rynku. Ponadto każde opakowanie jaj kurzych klasy A, oprĂłcz kodu jest obowiązkowo oznakowane także nazwą i adresem podmiotu pakującego. Krajowa Izba nie widzi potrzeby dodatkowej rejestracji zakładĂłw pakowania jaj, prowadzonych przez producentĂłw jaj w ramach działĂłw specjalnych produkcji rolnej. Zdaniem Krajowej Izby, przekazanym do MRiRW, w związku z zamiarami ustawowego wprowadzenia dodatkowej rejestracji , Inspekcja JHARS do wykonywania swoich obowiązkĂłw statutowych w gospodarstwach, może korzystać z rejestru Inspekcji Weterynaryjnej. Dodatkowym argumentem przeciwko zbędnej procedurze rejestracyjnej jest projektowane przez rząd utworzenie jednej inspekcji całościowo zajmującej się nadzorem nad produkcją i bezpieczeństwem żywności.
Konsumenci nie muszą więc obawiać się luki w nadzorze nad pakowaniem jaj spowodowanym brakiem dotychczasowego obowiązku rejestracji części zakładĂłw pakowania jaj w IJHARS. Nad jakością jaj w handlu detalicznym czuwa bowiem Inspekcja Handlowa.