2010-01-19
Prawo do używania znaku PDŻ na opakowaniach do jaj, jako pierwsi, uzyskali zrzeszeni w Izbie producenci:
- Fermy Koźlakiewicz Sp. j. w Wiśniewie k/ Mławy
- PW AMIGO, Rafał Ratajczak
Zachęcamy wszystkich członkĂłw Izby do uzyskania znaku jakości – PDŻ dla jaj i przetworĂłw z jaj. Produkty te bowiem są objęte prowadzonym przez Ministerstwo Rolnictwa programem, umożliwiającym ich promocję na podstawie certyfikatu potwierdzającego wysoką jakość żywności. Do tej pory certyfikat PDŻ jest najbardziej popularny w grupie przetworĂłw z mięsa drobiowego. Mają go produkty firm: CEDROB S. A., Kutnowskich ZakładĂłw Drobiarskich EXDROB S.A., SADROB S.A. oraz DROBIMEX SpĂłłka z o. o.
Znak PDŻ nadawany jest uchwałą Kolegium Naukowego ds. jakości produktĂłw żywnościowych, produktom spełniającym kryteria opracowane przez ww. kolegium. Do kolegium powołani są eksperci z dziedzin: technologia żywności, żywienie człowieka, bezpieczeństwo zdrowotne produktĂłw.
Znak PDŻ ma zwrĂłcić uwagę konsumentĂłw na jakość jaj i wpłynąć w ten sposĂłb na ich zakup jako wysokowartościowych produktĂłw, zalecanych w prawidłowej codziennej diecie i zdrowym stylu życia. Certyfikat PDŻ podniesie zaufanie do tych produktĂłw i potwierdzi stałą, wysoką jakość jaj.
Producenci i dystrybutorzy jaj mogą wykorzystać znak PDŻ do promocji jaj poprzez opakowanie, wraz ze wskazaniem strony www.jedzmyjaja.pl zawierającej informacje dla konsumenta na temat wartości odżywczej jaj i walorĂłw prozdrowotnych jaj.
Program Poznaj Dobrą Żywność obejmuje czternaście grup produktĂłw, w tym:
- mięso i przetwory mięsne
- jaja i przetwory jajczarskie
- wyroby mieszane i wysoko przetworzone na bazie wymienionych wyżej surowcĂłw
Maksymalny okres ważności znaku PDŻ nadanego po raz pierwszy wynosi 3 lata, co ma służyć zmotywowaniu producentĂłw do utrzymania wysokiej jakości certyfikowanych produktĂłw. Po raz kolejny znak przyznawany jest już na dłuższy okres - 5 lat. .
Przystąpienie do uczestnictwa w programie jest bezpłatne oraz dobrowolne, nieograniczone liczbą nadawanych znakĂłw oraz terminem składania wnioskĂłw. Pełną dokumentację zgłoszeniową wraz z załącznikami dostarczyć należy do Komitetu Technicznego Programu PDŻ.
Istotne jest, że w ramach realizacji Programu Poznaj Dobrą Żywność, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi prowadzi działania informacyjno - promocyjne. Organizowane są prezentacje żywności oznaczonej znakiem PDŻ podczas imprez targowo – wystawienniczych nie tylko w Polsce (Polagra Food), ale rĂłwnież za granicą: Czeskie Budziejowice 2008, Izrael – ISRAFOOD 2008, Węgry – IFE FOODAPEST 2008, Targi GRUNE WOCHE – Berlin..
MRiRW zajęło się rĂłwnież kampanią medialną upowszechniającą znak PDŻ.. Kampania ta ma uświadomić konsumentom znaczenie tego znaku - jako świadectwa wysokiej jakości żywności.
Zachęcamy pozostałych przedsiębiorcĂłw działających w sektorze producentĂłw drobiu i jaj do zapoznania się z ogĂłlnymi zasadami uczestnictwa w programie PDŻ. SzczegĂłłowe informacje dotyczące Programu Poznaj Dobrą Żywność można uzyskać na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Poniżej podajemy link:
http://www.minrol.gov.pl/index.php?/pol/Jakosc-zywnosci/Poznaj-Dobra-Zywnosc/Program-PDZ-Opis-Programu
Uwaga!
Kryteria oceny jaj i ich przetworĂłw wymienione w programie PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność opublikowane na ww. stronie internetowej jako wymagania jakościowe, zostały określone na podstawie nieaktualnych obecnie norm. W związku z tym Izba zgłosiła wniosek o zweryfikowanie tych wymagań i określenie ich zgodnie z obowiązującymi przepisami jakości handlowej jaj – rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007 oraz rozporządzeniem Komisji nr 589/2008.
Normy nieaktualne:
• PN-A-86503:1998 Produkty Drobiarskie Jaja spożywcze ze zmianą PN-A-86503:1998/Az1:2002 Produkty drobiarskie Jaja spożywcze (Zmiana Az1).
• PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone
Normy aktualne:
• PN-A-86501:1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone. Wymagania i metody badań.
• PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe Terminologia
Komitet Techniczny Programu PDŻ zobowiązał się do zweryfikowania przepisĂłw określających wymagania jakościowe w terminie do marca br. – tj. zanim będą przyjmowane nowe wnioski zgłoszeniowe.
Pełną dokumentację zgłoszeniową wraz z załącznikami dostarczyć należy do Komitetu Technicznego Programu PDŻ:
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl