2016-02-02
Krajowa Izba ProducentĂłw Drobiu i Pasz, wspĂłlnie z organizatorem targĂłw - firmą DLG AgroFood Sp. z o.o., zapraszają na konferencję dotyczącą problematyki bezpieczeństwa zdrowotnego drobiu i produktĂłw drobiarskich.
Organizator targĂłw zaakceptował program Forum zaproponowany przez Krajową Izbę.
Pogram FORUM DROBIU - 19 lutego 2016 r. ( piątek ) Sala D, godz. 11.00 – 13.00.
Programy zwalczania Salmonelli - praktyczne wskazĂłwki dla producentĂłw drobiu i jaj. godz. 11.00 – 11.30
Karolina Florek – GłĂłwny Inspektorat Weterynarii , Biuro Zdrowia i Ochrony Zwierząt
Zakres wykładu* : Cele programĂłw zwalczania niektĂłrych serotypĂłw Salmonelli, zasady ich realizacji oraz dotychczasowe efekty.
Wykrywanie substancji niepożądanych w żywności i paszach. godz. 11.30 – 12.00
Prof. dr hab. Andrzej Posyniak – Państwowy Instytut Weterynaryjny - PIB, Zakład Farmakologii i Toksykologii
Zakres wykładu* : OmĂłwienie zasad kontroli pozostałości substancji niepożądanych, w żywności i paszach.
„Krajowy program badań kontrolnych jest na bieżąco aktualizowany zgodnie z wymaganiami Komisji Europejskiej, a przez to gwarantuje właściwą jakość zdrowotną produktĂłw pochodzenia zwierzęcego oraz ochronę zdrowia publicznego.Do badań kontrolnych prowadzonych zgodnie z Dyrektywą 96/23/WE z terenu całego kraju corocznie pobieranych jest około 30 000 prĂłbek, niewielki odsetek ( poniżej 0,5 % ) wynikĂłw niezgodnych pozwala na pozytywną ocenę żywności pochodzenia zwierzęcego w aspekcie zagrożeń ze strony niepożądanych pozostałości chemicznych. Podstawowym parametrem zabezpieczenia zdrowia konsumenta są „maksymalne limity pozostałości” (MRL) wyznaczane są poprzez szacowanie ryzyka w oparciu o wyniki wielokierunkowych badań toksykologicznych. W konsekwencji tylko leki mające wyznaczone wartości MRL w jadalnych częściach zwierząt (mięśnie, nerki, wątroba, tłuszcz) oraz w mleku, jajach lub miodzie mogą być stosowane u zwierząt, ktĂłrych produkty są przeznaczane do konsumpcji przez ludzi.”
Grypa ptakĂłw – nieustanne zagrożenie dla produkcji drobiarskiej. godz.12.00 – 12.30
dr hab. Krzysztof Śmietanka, profesor nadzwyczajny Zakład ChorĂłb Drobiu, Państwowy Instytut Weterynaryjny – PIB
Zakres wykładu* : „Wirusy grypy ptakĂłw (AI) należą do najbardziej zmiennych wirusĂłw występujących u zwierząt. Podstawowy mechanizm zmienności polega na gromadzeniu się zmian genetycznych w efekcie tzw. mutacji punktowych, prowadzących do stopniowej modyfikacji struktury powierzchniowego białka hemaglutyniny (H), odpowiadającego za stymulację układu odpornościowego. Odporność wytworzona wobec konkretnego wirusa nie działa więc w pełni skutecznie w odniesieniu do zmienionego wariantu. Ten mechanizm nosi nazwę „dryfu antygenowego” i jest efektem stopniowej ewolucji wirusa. Nieco inny charakter mogą mieć zmiany prowadzące do wzrostu zjadliwości wirusa i z punktu widzenia klinicznego zakażenia dzielimy na grypę ptakĂłw o niskiej zjadliwości (LPAI) i wysokiej zjadliwości (HPAI).
Największe zagrożenie dla drobiu stwarza tzw. „azjatycki” wirus HPAI podtypu H5, występujący najczęściej w konfiguracji z antygenem N1, a w ostatnim czasie rĂłwnież N2, N5, N6 i N8. Straty wywołane przez te wirusy są w skali globalnej trudne do oszacowania, ale w ciągu kilkunastu ostatnich lat bardzo ostrożne szacunki mĂłwią o co najmniej 20 mld dolarĂłw. Choroba ma zasięg ogĂłlnoświatowy, ale stale (czyli endemicznie) utrzymuje się w kilku regionach świata, m.in. Azji Południowo-Wschodniej i Egipcie. Czynniki wpływające na endemiczność w tych regionach to przede wszystkim specyficzne uwarunkowania społeczno-kulturowe, takie jak powszechność targĂłw ptasich stanowiących „tygiel”, w ktĂłrym mieszają się rĂłżne warianty wirusĂłw grypy dające początek nowym falom zachorowań. Bardzo ważną rolę odgrywa tam bezobjawowy rezerwuar w postaci kaczek utrzymywanych systemem wolno wybiegowym.”
Woda na fermach drobiu – jakość, analiza, zarządzanie. 12.30 - 12.50
lek wet. Mateusz Samul – Elanco Animal Health
W prezentacji przedstawione zostaną najważniejsze parametry wody i ich wpływ na wyniki produkcyjne u drobiu oraz właściwe monitorowanie jej jakości ( zestawy testowe, pobieranie prĂłbek ).
*Zakres tematyczny wykładĂłw podano na podstawie streszczeń referatĂłw zamieszczonych w Katalogu Targowym.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl