Poradnik świadomego konsumenta

Amerykański model Piramidy Żywieniowej

Amerykański model Piramidy Żywieniowej

Piramida żywienia została opracowana przez amerykańskich naukowców, aby ułatwić planowanie codziennej diety. W przejrzysty sposób pokazuje jakie powinny być proporcje między spożywanymi produktami należącym do różnych grup.

Piramida stworzona w 2005 r. przez Amerykański Departament Rolnictwa po raz pierwszy wzięła pod uwagę aktywność fizyczną - postać człowieka wchodzącego po schodach. Ma to na celu zachęcenie nas do uprawiania sportu.

Nowa Piramida Instytutu Żywności i Żywienia wzorowana jest na modelu amerykańskiej MyPyramid.

Do tej pory w piramidach panował podział poziomy, natomiast w MyPyramid  dokonano podziału odwrotnego. Produkty spożywcze zostały podzielone na 5 grup: zboża, warzywa, owoce, produkty mleczne oraz mięso i rośliny strączkowe. Jaja zajmują bardzo dobrą pozycję, znajdują się w jednej grupie  obok mięsa, drobiu, ryb, nasion strączkowych i orzechów.

Produkty spożywcze stosowane w codziennej diecie powinny posiadać wysoką wartość odżywczą. Należy unikać produktów wysoko przetworzonych, pozbawionych wartościowych składników oraz zawierających dużo soli, cukru czy syntetycznych substancji smakowych i konserwujących.