Informacje

Ekologiczni producenci nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

Ekologiczni producenci  nie chcą być w 100 proc. ekologiczni

Prośby do Komisji Europejskiej o przedłużenie wyjątków w karmieniu drobiu

Do Komisji Europejskiej wpłynęły petycje od organizacji zrzeszających producentów drobiu i jaj stosujących ekologiczne metody chowu. Chodzi o przedłużenie możliwości wykorzystywania  w paszach surowców białkowych, które – zgodnie z przepisami UE – nie pochodzą z ekologicznych upraw. W tej chwili w paszach można stosować do pięciu procent takich składników. Jeśli Komisja Europejska nie przychyli się do prośby producentów od początku przyszłego roku pasze będą musiały być w stu procentach ekologiczne. Składające prośbę do Komisji organizacje producentów ekologicznych twierdzą, że bez przedłużenia zgody na nieekologiczne pasze pogorszy się zdrowotność i dobrostan stad. Eksperci branżowi jako podstawowy powód zabiegów producentów ekologicznego mięsa i jaj widzą jednak względy kosztowe i próbę obrony sektora przed koniecznością istotnego podwyższenia cen.