Fakty i Mity

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny

Za pomocą pojęcia indeks glikemiczny klasyfikuje się produkty spożywcze w zależności od tego, w jaki sposób wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Znajomość indeksu glikemicznego przydaje  się przede wszystkim osobom chorym na cukrzycę oraz walczącym z nadwagą lub otyłością. Ale  powinna być istotna dla wszystkich, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia.

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu.

Rozróżniamy trzy grupy produktów:

IG<50 = produkty o małym IG - te należy wybierać przy układaniu codziennego jadłospisu
IG 55–70 = produkty o średnim IG - wybieramy je od czasu do czasu
IG >70 = produktu o dużym IG - jemy sporadycznie

Dla zdrowej, zbilansowanej diety powinniśmy wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Taki sposób odżywiania zmniejszy ryzyko wystąpienia zawału serca, cukrzycy typu 2,  nowotworów oraz pozwoli nam zachować szczupłą sylwetkę.

Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym:

Produkt

IG

Jajo

0

Ogórek

15

Maliny

25

Marchew surowa

30

Pomidory

30

Biała fasola

35