II. Podstawowe zadania IZBY i sposoby ich realizacji
§ 7.
Do zadań Izby należy w szczegĂłlności:
- przedstawicielstwo i obrona interesĂłw gospodarczych zrzeszonych w niej członkĂłw IZBY;
- działania na rzecz organizowania zgodnej z wymogami produkcji drobiarskiej: hodowli, reprodukcji drobiu, produkcji piskląt, żywca, mięsa drobiu, jaj spożywczych, oraz produkcji pasz;
- organizowanie oceny wartości użytkowej drobiu i jego produktĂłw, jakości pasz i piskląt, celem wydawania opinii o ich jakości;
- wsparcie handlu zagranicznego dla potrzeb członkĂłw IZBY;
- prowadzenie doradztwa fachowego i szkolenia w zakresie drobiarstwa i produkcji pasz;
- udzielanie poparcia dla wdrażania postępu technologicznego i organizacyjnego w produkcji drobiarskiej: hodowli, reprodukcji drobiu, produkcji piskląt, żywca, mięsa drobiu, jaj spożywczych, oraz produkcji pasz;
- wspieranie inicjatyw gospodarczych członkĂłw;
- ułatwianie wspĂłłpracy gospodarczej członkĂłw IZBY z kontrahentami zagranicznymi;
- udzielanie pomocy organizacyjnej i prawno – ekonomicznej ułatwiającej prowadzenie działalności gospodarczej w hodowli i produkcji drobiarskiej: hodowli, reprodukcji drobiu, produkcji piskląt, żywca, mięsa drobiu, jaj spożywczych, oraz produkcji pasz;
- kształtowanie i upowszechnianie zasad etyki w działalności gospodarczej;
- wspĂłłdziałanie z organami władzy i administracji państwowej i samorządowej oraz innymi instytucjami w celu wspĂłłtworzenia optymalnych warunkĂłw do podejmowania i prowadzenia działalności gospodarczej w produkcji drobiarskiej: hodowli, reprodukcji drobiu, produkcji piskląt, żywca, mięsa drobiu, jaj spożywczych, oraz produkcji pasz;
- prowadzenie zadań powierzonych przez organy administracji rządowej i samorządowej;
- prowadzenie wszelkich działań na rzecz planowania i dostosowywania produkcji do popytu, w szczegĂłlności w odniesieniu do ilości i jakości;
- analizowanie programĂłw i metodyki publicznej statystyki w sektorze drobiu i jaj i zgłaszanie na tej podstawie wnioskĂłw do administracji rządowej w celu doskonalenia tej statystyki na potrzeby branżowej działalności;
- wpływanie na optymalizację kosztĂłw produkcji i zyskĂłw z inwestycji służących utrzymywaniu standardĂłw ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt oraz na stabilizowanie cen produktĂłw;
- prowadzenie badań i opracowywanie inicjatyw dotyczących zrĂłwnoważonych metod produkcji, innowacyjnych praktyk, konkurencyjności gospodarczej
i rozwoju sytuacji rynkowej;
- promowanie i udzielanie pomocy technicznej w zakresie stosowania standardĂłw jakości produktĂłw branżowych: drobiu i jaj, także w ramach krajowych systemĂłw jakości;
- opracowywanie inicjatyw w dziedzinie promocji produktĂłw branżowych i wprowadzania ich do obrotu;
- upowszechnianie w społeczeństwie wiedzy o właściwościach produktĂłw drobiarskich: mięsa drobiu i jaj spożywczych;
- prowadzenie promocji konsumpcji tych (wyżej wymienionych) produktĂłw drobiarskich;
- upowszechnianie dobrych praktyk w zakresie produkcji i sprzedaży mięsa drobiu i jaj;
§ 8.
IZBA realizuje zadania statutowe poprzez:
- analizowanie rynku produktĂłw drobiarskich: piskląt, żywca, mięsa drobiu, jaj spożywczych oraz pasz i prognozowanie na tej podstawie zapotrzebowania wewnętrznego rynku oraz eksportu i importu produktĂłw drobiarskich i pasz;
- prognozowanie kierunkĂłw i wielkości produkcji drobiu i pasz w skali kraju;
- dokonywanie oceny i wydawanie opinii o jakości drobiu i ich produktĂłw oraz pasz;
- analizowanie opłacalności poszczegĂłlnych gałęzi branżowej produkcji i określanie istotnych kosztĂłw produkcji;
- występowanie do organĂłw władzy i administracji państwowej z wnioskami w sprawach hodowli, reprodukcji i produkcji drobiarskiej oraz pasz;
- delegowanie swych przedstawicieli do organĂłw doradczych władzy i administracji państwowej;
- wydawanie opinii w sprawach dotyczących hodowli, produkcji drobiarskiej i pasz, w szczegĂłlności opinii o projektach ustaw i rozporządzeń z zakresu hodowli i produkcji drobiarskiej i pasz oraz innych dziedzin mających znaczenie dla hodowli, produkcji drobiarskiej i pasz;
- zasięganie opinii rzeczoznawcĂłw oraz podejmowanie innych działań wymagających wiarygodności i znajomości rzeczy w sprawach dot. hodowli, produkcji drobiarskiej i pasz;
- organizowanie i prowadzenie dla członkĂłw IZBY doradztwa hodowlanego, prawnego, ekonomicznego i organizacyjnego;
- organizowanie udziału członkĂłw IZBY w giełdach, targach, wystawach, tak w kraju, jak za granicą;
- badanie rynkĂłw zagranicznych pod kątem możliwości zbytu produktĂłw produkcji drobiarskiej i pasz;
- ułatwienie członkom IZBY nawiązywania kontaktĂłw gospodarczych z kontrahentami zagranicznymi;
- wpływanie na organizację zbytu produktĂłw produkcji drobiarskiej oraz wspieranie inicjatyw marketingowych;
- organizowanie i prowadzenie szkoleń instruktażowych, zawodowych i kwalifikacyjnych;
- utrzymywanie i rozwijanie kontaktĂłw z samorządami gospodarczymi o podobnych celach działania w kraju i zagranicą;
- wspĂłłpracę z terenowymi organami władzy i administracji państwowej a także organĂłw samorządowych w realizacji przedsięwzięć ważnych dla producentĂłw drobiu i pasz;
- prowadzenie działalności wydawniczej;
- inspirowanie działalności naukowej na rzecz hodowli i produkcji;
- wykonywanie oceny produktĂłw i towarĂłw produkowanych przez zrzeszone w IZBIE podmioty;
- wspĂłłdziałanie ze służbą weterynaryjną w zakresie lecznictwa i profilaktyki w drobiarstwie;
- opracowywanie i korzystanie z danych statystycznych dotyczących hodowli i produkcji drobiarskiej i pasz;
- wspĂłłdziałanie w organizowaniu ubezpieczeń w rolnictwie;
- wspĂłłdziałanie w ochronie środowiska naturalnego;
- propagowanie i upowszechnianie produkcji żywności zgodnej z wymaganiami bezpieczeństwa zdrowotnego;
- inne działania niezbędne lub celowe do realizacji zadań IZBY.
§ 9.
IZBA może prowadzić działalność gospodarczą do wykonywania statutowych zadań. O ewentualnym podjęciu takiej działalności, jej zawieszeniu lub zakończeniu, a także o formach i zakresie jej prowadzenia decyduje Zarząd IZBY. Ewentualne dochody z prowadzenia działalności gospodarczej są przeznaczane na realizację zadań statutowych.