Informacje

Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

Alternatywne Foie Gras niebawem wejdzie na rynek?

Czy nowe pomysły modnych ostatnio startupów to już przejaw ekstrawagancji?  Suprême, francuska firma typu  start  – up, zamierza oferować słynny pasztet ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich (foie gras) w „wersji etycznej”. Suprême deklaruje, że innowacyjny produkt powstaje z komórek ekstrahowanych z jaja kaczego,  które są następnie hodowane przez „dokarmianie” substancjami odżywczymi i stymulowanie poziomu  pożądanych tłuszczy.  Firma planuje debiut swoich pierwszych produktów foie gras do 2023 r. Na świecie  pojawiło się już wiele startupów, które próbują stworzyć „prawdziwe” produkty mięsne  w innych warunkach  niż  na fermach zwierząt. Firmy biotechnologicznie prześcigają się w pomysłach na pozyskiwanie tak zwanego „czystego mięsa”. Zjawisko to  wspierają  nie tylko wegańskie czy wegetariańskie skłonności konsumentów. W  większym stopniu przyczyniają  się  do tego kampanie  organizacji praw zwierząt i ekologów  pokazujące produkcję zwierzęcą w negatywnym świetle z punktu widzenia etyki i wpływu na środowisko. Wydawać się  może, że to zjawisko jest dość  abstrakcyjne. Okazuje się jednak, że światowi giganci tradycyjnego mięsa w obawie  przed wielką niewiadomą nie lekceważą trendów i wspierają pęd w kierunku produkcji mięsa w warunkach laboratoryjnych.