Informacje

Amerykanie coraz bliżej rynku chińskiego

Amerykanie coraz bliżej rynku chińskiego

Agencja Bloomberg, powołując się na anonimowe, dobrze poinformowane źródła sugeruje, że wkrótce amerykańskie drobiarstwo będzie mogło po czterech latach przerwy wrócić na rynek chiński. Porozumienie między USA a Chinami ma być pochodną progresu jaki oba kraje uczyniły ostatnio w rozmowach handlowych dotyczących innych zagadnień. Dla USA ceną za powrót do Chin będzie szersze otwarcie rodzimego rynku na gotowe do spożycia produkty drobiowe z Państwa Środka. Oficjalne dokumenty umożliwiające eksport z USA od Chin mają zostać podpisane już w najbliższych dniach. Przypomnijmy, że zakłady drobiarskie ze Stanów Zjednoczonych przed wprowadzeniem zakazu w 2015 roku sprzedawały do Chin łapki kurcząt rzeźnych, nogi oraz skrzydełka. Eksport w kulminacyjnym momencie osiągnął wartość 722 milionów dolarów (w 2008 roku) a na rok przed zakazem (w 2014 roku) wyniósł 315 milionów dolarów.

Umowa między USA a Chinami będzie niekorzystna z punktu widzenia polskiego drobiarstwa. Jak do tej pory otwarcie Chin na sprzedaż z Polski nie przyniosło istotnego wzrostu wolumenu naszego eksportu. Jest to związane z tym, że Chińczycy zezwalają bardzo dużej liczbie państw na eksport, co powoduje, że konkurencja na rynku chińskim jest ogromna. Wejście USA może dodatkowo zaostrzyć walkę między dostawcami i doprowadzić do tego, że w segmencie kurcząt rzeźnych nasz wywóz mięsa do Chin będzie mało opłacalny.