2018-03-21
Arabia Saudysjka postawiła na samowystarczalność w produkcji mięsa drobiowego. Produkcja w tym regionie świata ma wzrosnąć w ciągu najbliższych pięciu lat w taki sposób, aby państwo mogło osiągnąć 60 procent samowystarczalności - zdecydował rząd tego kraju. Obecnie samowystarczalność Arabii Saudyjskiej ocenia się na około 50 procent. W kraju tym produkuje się około 760 tys. ton mięsa drobiowego, a import wynosi około 790 tysięcy ton.
Wzrost samowystarczalności jest wspomagany polityką protekcjonistyczną. W jej ramach podniesiono cła na import drobiu z pięciu do dwudziestu procent. Co więcej, ewentualny eksport z Arabii Saudyjskiej został obciążony specjalnym podatkiem. Rząd subsydiuje także paszę dla drobiu oraz dopłaca do inwestycji w produkcję drobiarską.
Unia Europejska w 2017 roku wyeksportowała do Arabii Saudyjskiej łącznie 98 775 ton mięsa drobiowego. Ubiegłoroczna sprzedaż do tego regionu była niższa o 19 procent niż w 2016 roku.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl