Informacje

Brytyjski protekcjonizm uderza w przetwórstwo jaj

Brytyjski protekcjonizm uderza w przetwórstwo jaj

Na Wyspach zaostrzają się negatywne nastroje wobec jaj i przetworów  pochodzących z importu. Brytyjczycy  coraz śmielej twierdzą, że jaja spoza ich kraju stwarzają powracające ryzyko zagrożenia bezpieczeństwa  zdrowotnego konsumentów. Dzieje się tak w kontekście kampanii promocyjnych jaj produkowanych według brytyjskiego  programu British Lion Code of Practice, czyli jaj spod znaku „lwa”. Lokalni farmerzy od lat nakłaniali miejscowych konsumentów do spożywania jaj wyłącznie oznakowanych na skorupie kodem British Lion.  Obecnie do akcji dołączyli przetwórcy, którzy twierdzą, że konsumenci domagają się, aby takie jaja używano  do produkcji gotowej żywności. Powołują się na niezależne badania opinii społecznej zlecone przez firmy  przetwórstwa, które wskazują na obawy konsumentów, co do jakości jaj pochodzących z innych krajów  wykorzystywanych w produkcji  towarów kupowanych przez Brytyjczyków.  Ankietowani klienci tłumaczyli, że o zapewnienie wysokich standardów w produktach przetworzonych  – stosowanie tylko jaj British Lion  – powinien zadbać handel nowoczesny.

W  ocenie KIPDiP, presja wywierana na sieci handlowe może się dość  szybko przełożyć na ich decyzje o ograniczeniu ryzyka  wizerunkowego i spowodować pozycjonowanie pod  nowy trend konsumencki. Nowoczesny format handlu może postrzegać to zjawisko jako okazję do  wypracowania przewagi konkurencyjnej w oparciu o zaangażowanie społeczne. Krajowa Izba PDiP uważa trwające  już od dłuższego czasu na  Wyspachnegowanie produktów  importowanych jako przejaw ukrytego protekcjonizmu  opartego na rzekomo wyższych standardach brytyjskich produktów. Zjawisko to nasila się wraz z  nie pokojem branży z powodu Brexitu i może mieć poważne konsekwencje dla przyszłości eksportu jaj w  skorupkach i przetworów jajecznych przez unijnych eksporterów, w tym z Polski. Szacuje się, że w 2017 roku  do Wielkiej Brytanii zaimportowano z innych krajów ogółem około 1,9 mld jaj, głównie do zakładów przetwórstwa  i przemysłu spożywczego.