Informacje

Chiny otwierają się na drób z Ukrainy?

Chiny otwierają się na drób z Ukrainy?

10 października 2018 roku rozpoczęła się misja gospodarcza przedstawicieli Chińskiej Republiki Ludowej na Ukrainie. Podczas oficjalnych spotkań padły już obiecujące dla Ukrainy deklaracje ze strony Chin, co do potrzeby jak najszybszego wzmocnienia  dwustronnej  współpracy handlowej w sektorze mięsa drobiowego. Celem chińskich władz jest ocena państwowego systemu nadzoru nad zdrowiem zwierząt i bezpieczeństwem żywności. Audyt delegacji z Chin obejmie, między innymi: wizytacje ferm drobiu, państwowych laboratoriów badawczych  i jednostek sanitarno – weterynaryjnych odpowiedzialnych za nadzór na Ukrainie oraz rozmowy z przedstawicielami branży drobiarskiej.

Już w czerwcu informowaliśmy, że Chiny i Ukraina  podpisały formalne porozumienie, które ma finalnie doprowadzić do wzajemnego otwarcia rynków i handlu mięsem drobiowym. Sądzimy, że działania chińskiego rządu są taktycznym posunięciem w ramach realizowanej  strategii handlowej zmierzającej do wzmożonej dywersyfikacji dostawców mięsa drobiowego.  Do tej pory przeważająca część drobiu trafiająca do Chin z zagranicy pochodziła z Brazylii. Jednak niedawno Chiny wprowadziły cła antydumpingowe na brazylijskie dostawy. Chińczycy intensywnie negocjowali  także ze Stanami Zjednoczonymi o wpuszczeniu amerykańskich producentów na swój rynek, ale jak na razie rozmowy skończyły się fiaskiem z uwagi na politykę administracyjną Stanów Zjednoczonych, zwaną powszechnie „wojną celną”.  Wcześniej zgody na eksport drobiu do Chin dostały już Tajlandia i Białoruś . W lipcu tego roku Chiny uzgodniły warunki otwarcia swojego rynku dla drobiu z Niemiec. A niedawno chiński rynek został ponownie otwarty na drób z  Polski.