Informacje

COVID – 19: Chiny znów blokują eksporterów mięsa

COVID – 19: Chiny znów blokują eksporterów mięsa

Chińskie władze zawiesiły kolejne dwa zakłady mięsne z Brazylii z uwagi na obawy dotyczące COVID – 19 – donosi agencja Reuters.  Łącznie w ostatnich tygodniach zawieszono uprawnienia do eksportu mięsa na rynek chiński sześciu zakładom z Brazylii. Dwa ostatnie zakazy dotyczą jednostek przetwarzania mięsa wieprzowego należących do dwóch gigantów: BRF i JBS.  Poszkodowane są także zakłady drobiu i wołowiny. W Brazylii nadal utrzymuje się wysoki wskaźnik infekcji. Praktycznie w całym kraju masowo wykonywane są testy na koronawirusa w zakładach mięsnych należących do największych brazylijskich producentów. Chiny są największym nabywcą brazylijskiej wieprzowiny, wołowiny i kurczaków.

Chiny zintensyfikowały ostatnio kontrole nad importowaną żywnością, dopatrując się związku z  nowymi  przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności. Chińskie służby wnioskują do eksporterów mięsa na całym świecie, aby składali deklaracje, że ich produkty są „wolne od koronawirusa”, co uczyniły już największe brazylijskie przedsiębiorstwa. Rzekomo Chiny zawiesiły przywóz mięsa już w sumie z ponad dwudziestu zakładów w różnych państwach, które mają problemy z COVID – 19. Według analityków Rabobanku, działania Chin pozwalają spodziewać się dalszych restrykcji handlowych, co może osłabić wzrost importu mięsa przez Chińczyków. Chiny stosują środki zapobiegawcze wobec zagranicznych dostawców mimo, że nie ma dowodów na to, że wirus jest przenoszony przez żywność. Według opinii amerykańskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (CDC) pracownicy zakładów mięsnych  nie są narażeni na zakażenie wirusem za pośrednictwem produktów mięsnych.