2019-04-30
Kilkakrotnie pisaliśmy o tendencjach występujących wśród największych amerykańskich sieci handlowych, które zmierzają do samozaopatrywania się w mięso drobiowe. Chodzi o doprowadzenie do sytuacji, w której produkcja mięsa będzie kontrolowana przez handel nowoczesny nie tylko operacyjnie, ale także kapitałowo. Tendencja ta kilka lat temu wydawała się ekstrawagancją jednak najnowsze informacje pokazują, że w USA wizja marketów samodzielnie produkujących mięso drobiowe powoli materializuje się. Już w maju ruszą rekrutacje pracowników do nowo powstających zakładów Lincoln Premium Poultry w Nebrasce. Lincoln jest częściowo własnością jednej z największych sieci marketów Costco Wholesale Corporation. Zakłady w Nebrasce ruszą we wrześniu tego roku. Mają dostarczać drób wyłącznie dla Costco. Lokali zacja w Nebrasce jest jedną z siedmiu kontrolowanych przez Lincoln, które będą pracować dla tej sieci marketów.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl