2020-06-25
Amerykański gigant drobiarski – Tyson Foods – otrzymał od chińskich władz czerwone światło w eksporcie drobiu do Państwa Środka w związku z potwierdzonymi zakażeniami koronawirusa wśród pracowników. Chiny podały, że wstrzymują import z rzeźni należącej do amerykańskiego producenta, w której wykryto COVID – 19. Zakład znajduje się w Springdale w Arizonie. Wszystkie produkty, które mają zostać wysłane lub które dotarły do portów zostaną wstrzymane przez urząd celny. Informacje o zawieszeniu przywozu chiński organ celny podał w dniu 21 czerwca 2020 roku. Nie jest to pierwszy przypadek chińskich restrykcji handlowych z powodu COVID - 19. W ubiegłym tygodniu Chiny zawiesiły import produktów wieprzowych od największego niemieckiego przetwórcy Tönnies po wybuchu koronawirusa u pracowników tego zakładu. Podobno Chiny w ostatnim czasie zaostrzyły nadzór nad importowaną żywnością, dopatrując się związku z nowymi przypadkami zakażeń w Chinach z hurtowymi rynkami żywności. Rzekomo Pekin wprowadził procedury przeprowadzania dodatkowych testów w kierunku koronawirusa dla importowanego mięsa, owoców morza i świeżych produktów. Pojawiły się doniesienia, że w chińskich portach już są pobierane liczne próbki mięsa w celu wykonania testów.
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl