Informacje

Drożejący drób w Chinach szansą dla konkurencji?

Drożejący drób w Chinach szansą dla  konkurencji?

Ze względu na problemy z ASF w Chinach gwałtownie drożeje drób. W marcu  tego roku cena hurtowa mięsa  drobiowego w Chinach wzrosła o 68 procent w porównaniu do marca 2018 roku. W Pekinie,  na największym  targu hurtowym żywymi ptakami, ceny między lutym a marcem tego roku wzrosły o 27 procent. Na skutek  sytuacji w Chinach drożeje także drób w innych krajach azjatyckich. Zgodnie z informacjami firm handlowych,  u największego importera mięsa drobiowego na świecie, w Japonii, ceny mięsa drobiowego przywożonego z  Brazylii i Tajlandii wzrosły ostatnio o 15  – 20 procent. W Chinach ASF i masowe zastępowanie mięsa  wieprzowego mięsem drobiowym nie jest jedynym powodem wzrostów cen drobiu. Chińczycy mają także  problem z podażą piskląt na rynku wewnętrznym. Przez sankcje nałożone na Stany Zjednoczone oraz Francję  do Chin trafia zbyt mało ptaków stad rodzicielskich oraz prarodzicielskich. Z tych powodów pogłowie kurcząt rzeźnych istotnie spada.

Sytuacja w Chinach może w drugiej części roku pomóc polskiej branży drobiarskiej. Przy pozytywnym rozwoju sytuacji może się okazać, że firmom z Brazylii i Tajlandii bardziej będzie opłacało się eksportować mięso do Chin zamiast do Europy, gdzie ich miejsce mogą zająć dostawy z Polski. Niestety, ewentualne otwarcie rynku  chińskiego na dostawy z USA oraz Francji może zniwelować ten efekt, a nawet doprowadzić do pogorszenia  sytuacji polskich drobiarzy.Ten negatywny scenariusz zakłada, że część dostaw z Brazylii zostanie zastąpiona  przez Amerykanów, w związku z czym konkurencja na rynku unijnym zamiast zelżeć będzie jeszcze większa...