Informacje

FAO: Spadek indeksu cen żywności w lipcu

FAO: Spadek indeksu cen żywności w lipcu

Lipiec był drugim miesiącem z rzędu, w którym zanotowano spadek światowych cen żywności. Indeks cen żywności liczony przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa)  wyniósł w lipcu średnio 123,0 punktów w porównaniu z 124,6 pkt. w czerwcu. Jednak w ciągu ostatniego roku ceny wzrosły w lipcu o 31,0%. W lipcu 2020 roku indeks był na poziomie 93,9 pkt. Indeks FAO monitoruje międzynarodowe ceny artykułów spożywczych, którymi handluje się najczęściej na świecie. Po raz pierwszy od dwunastu miesięcy indeks został skorygowany w dół w czerwcu tego roku przerywając trwającą od wielu miesięcy zwyżkę cen towarów rolnych. Lipcowy spadek odzwierciedlał spadki cen zbóż, nabiału i olejów roślinnych, które drugi miesiąc z rzędu zrównoważyły wzrosty notowań mięsa i cukru – podaje FAO w najnowszym raporcie.