Informacje

Francja podniesie ceny przysmaku foie gras

Francja podniesie ceny przysmaku foie gras

Francuska branża zapowiada, że w nadchodzącym roku ceny znanego przysmaku foie gras będą o około 10 proc. wyższe niż dotychczas. Na cenę produktu finalnego producenci próbują przenieść wzrost cen zbóż, co przekłada się na wzrost kosztów żywienia kaczek. W okresie od stycznia do marca 2021 roku francuski indeks cen pasz wzrósł o 22 proc. Dodatkowo na pogorszenie rachunku ekonomicznego wpływa wzrost cen opakowań. Francuscy producenci kaczek specjalizujący się w niszowej produkcji foie gras zostali także mocno dotknięci przez ograniczenia sektora restauracyjno – hotelarskiego w okresie pandemii oraz przez grypę ptaków, która spowodowała straty w pogłowiu drobiu – głównie kaczek – na poziomie 3,5 mln ptaków. Foie gras jest uważane za przysmak w kuchni zachodniej i azjatyckiej oraz element dziedzictwa kulinarnego we Francji. Produkt ten jest cennym towarem eksportowanym do Azji. Eksperci francuskiej branży drobiarskiej sądzą, że wzrost cen zostanie uwzględniony w cenach eksportowych foie gras. Eksporterzy wyczekują jednak zniesienia  ograniczeń handlowych nałożonych przez kraje trzeci z powodu wystąpienia HPAI we Francji.