Informacje

Grypa ptaków w Rumunii: to już czwarty kraj w UE

Grypa ptaków w Rumunii: to już czwarty kraj w UE

Grypa ptaków pojawiła w kolejnym europejskim państwie. Władze Rumunii powiadomiły OIE (Światową Organizację Zdrowia Zwierząt) o ognisku choroby na komercyjnej fermie drobiu  utrzymującej 18,7 tysięcy kur niosek. Badania laboratoryjne potwierdziły wirusa podtypy H5N8. Gospodarstwo zlokalizowane jest w miejscowości Seini, w okręgu Marmarosz w północno – zachodniej Rumunii, w odległości około 29 kilometrów od granicy z Ukrainą oraz 39 kilometrów od granicy z Węgrami. Trwa likwidacja pozostałych na fermie 7,5 tys. ptaków, które nie padły jeszcze w wyniku zakażenia wirusem.

Sytuacja epizootyczna w Europie staje się coraz bardziej niebezpieczna. Od momentu zgłoszenia przez Polskę pierwszego ogniska HPAI w dniu 31 grudnia 2019 roku, wirus grypy ptaków o wysokiej zjadliwości pojawił się już na terenie czterech państw członkowskich Unii Europejskiej: Polska, Słowacja, Węgry, Rumunia. Najwyższą liczbę przypadków zachorowań potwierdziła Polska. Pozostałe trzy kraje,na chwilę obecną (stan na dzień 14 stycznia 2020 roku), zgłosiły do OIE po jednym ognisku HPAI. Na Węgrzech i w Rumunii wirus został po raz pierwszy zdiagnozowany w komercyjnych gospodarstwach utrzymujących drób, natomiast powiadomienie ze Słowacji dotyczyło kur z chowu przyzagrodowego.

Przypominamy, że w krajach dotkniętych HPAI wdrażane są procedury zwalczające i ograniczające dalsze rozprzestrzenianie wirusa do czego zobowiązuje w takiej sytuacji prawo unijne, w tym ustanawiane są  obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich. Zasięg tych obszarów jest następujący: obszar zapowietrzony - o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa; obszar zagrożony - o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym). Na obszarach tych stosuje się zaostrzone środki kontrolne, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego. Warto zaznaczyć, że zgodnie z przepisami unijnego prawa ograniczenia w przemieszczaniu i handlu drobiem żywym oraz produktami drobiarskimi na terenie Unii Europejskiej podlegają zasadzie „regionalizacji”.

Zakres granic obszarów wysokiego ryzyka ustanowionych przez państwa członkowskie dotknięte HPAI publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej. Taką procedurę legislacyjną stosuje się w celu zapobieżenia niepotrzebnym zakłóceniom w wewnątrzwspólnotowej wymianie handlowej oraz uniknięcia wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu. W załącznikach do Decyzji KE określa się na poziomie Unii obszary zapowietrzone i zagrożone ustanowione w każdym z państw unijnych, w którym występuje HPAI oraz czas trwania ograniczeń w tych strefach.