2018-10-23
Publikujemy najnowsze statystyki produkcji jaj konsumpcyjnych w Polsce za 2017 rok, zebrane w oparciu o badania statystyczne GUS. W tabeli i na wykresach przeprowadziliśmy analizę porównawczą na przestrzeni kilku ostatnich lat. Roczne wielkości produkcji jaj zobrazowane na jednym z poniższych wykresów wskazują, że rynek w latach 2010-2014 pozostawał pod wpływem presji zmian systemów chowu kur niosek - dostosowania do unijnych regulacji prawnych w zakresie dobrostanu zwierząt. Z pewnością jest to fundamentalny czynnik, który odpowiadał za tak gwałtowne wahania podaży jaj na rynku. W ujęciu wartości procentowych zmiany wielkości rocznej produkcji jaj w tym okresie były najbardziej dynamiczne (w 2011 roku spadek produkcji aż o 7,8 procent). Natomiast od 2015 roku panował trend wzrostu produkcji, ale o wyraźnie słabszej dynamice – wartość przyrostu rocznego podaży nie przekraczała 1 procenta.
Powszechne jest, że produkcja koncentruje się w województwie wielkopolskim (33% udział) i mazowieckim (18% udział). Nie sposób nie wspomnieć o kolejnych rejonach kraju gdzie działają duże podmioty, a skąd pochodzi 2,7 mld jaj (30% krajowej produkcji) – mowa o województwach: małopolskim, łódzkim, lubelskim, podkarpackim, dolnośląskim i śląskim. Naszym zdaniem, lepszy obraz rynku, bardziej niż roczne zestawienia, pokazują tendencje regionalne. Dlatego na wykresach obok pokazujemy Państwu, jak zmieniał się poziom produkcji od 2011 roku na fermach w regionach mających w nią największy wkład (dane pomijają rok 2014, z uwagi na brak danych rejonami.)
Produkcja jaj konsumpcyjnych w 2017 roku |
tys. sztuk |
% zmiana r/r |
Polska |
9 102 753 |
+ 0,1 |
Wielkopolskie |
2 993 771 |
-15,6 |
Mazowieckie |
1 606 357 |
19,7 |
Małopolskie |
588 153 |
-10,8 |
Łódzkie |
475 175 |
5,2 |
Dolnośląskie |
449 493 |
-15,1 |
Lubelskie |
444 254 |
56,1 |
Podkarpackie |
421 518 |
33,6 |
Śląskie |
338 386 |
-10,5 |
Kujawsko-pomorskie |
306 262 |
56,9 |
Pomorskie |
301 216 |
24,2 |
Świętokrzyskie |
274 239 |
9,3 |
Lubuskie |
228 529 |
-5,3 |
Podlaskie |
202 955 |
22,2 |
Zachodniopomorskie |
175 391 |
7,0 |
Warmińsko-mazurskie |
157 931 |
-21,7 |
Opolskie |
139 123 |
14,2 |
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl