2019-01-15
Można pokusić się o stwierdzenie, że unijna branża jajeczna „pozbierała się” po fipronilu, który spowodował, że silnie rósł w 2017 roku przywóz towarów z krajów trzecich (głównie USA), ale bieżący raport pokazuje, że mimo to dostawy jaj i przetworów do Wspólnoty nadal rosły w 2018 roku. W okresie trzech kwartałów ubiegłego roku, sprowadziliśmy do UE 22,4 tys. ton, czyli – uwaga – nawet więcej niż w całym roku 2017!
W czym rzecz? Zaczynają się potwierdzać nasze wcześniejsze przewidywania, że kraje członkowskie będą zmierzać w jednym kierunku – współpracy z Ukrainą, wykluczając tym samym z gry Amerykanów. Zakupy w Stanach Zjednoczonych w 2018 roku były o 30 procent niższe niż w okresie dziewięciu miesięcy 2017 roku – można przyjąć, że na rzecz Ukrainy. Niepokojące jest, że skala tego zjawiska coraz bardziej przybiera na sile. W okresie od stycznia do września 2018 roku ilość sprowadzonych towarów ze Wschodu zwiększyła się do historycznie rekordowych poziomów, czyli 11,1 tys. ton jaj w skorupkach i produktów przetworzonych. Dla zobrazowania skali, z jaką mamy do czynienia, warto przypomnieć, że w „fipronilowym” roku 2017 oburzenie w Europie budził duży przywóz z USA – głównie proszku jajecznego, który w skali roku wyniósł 11,6 tys. ton. Co z tego wynika? Że niemal tyle samo towaru (11,1 tys. ton) sprzedała już Ukraina, ale w ciągu zaledwie dziewięciu miesięcy 2018 roku. A sądzimy, że ukraińskie spółki dopiero się rozpędzają. Ukraińskie firmy nie są nastawione tylko na wywóz produktów jajecznych, ale również jaj w skorupkach. Przez to inwestują w klatki wzbogacone w swoich zakładach na Ukrainie. Widać to już w statystykach (wykres powyżej). W mniejszej ilości jaja w skorupkach trafiają też z innych kierunków, jak chociażby z Albanii czy Macedonii. Tutaj zwracamy uwagę na fakt, o którym mało się jeszcze mówi, że Macedonia podobnie jak Ukraina, otrzymała od unijnych instytucji zezwolenie na eksport jaj klasy A. Spektakularne w 2018 roku były dostawy produktów przetwórstwa z całych jaj (+60% r/r), głównie proszku jajecznego. Nie odpowiadają już za to Amerykanie, oni sprzedali do UE w 2018 roku zaledwie 3,6 tys. ton, aż o 41 procent mniej niż w 2017 r. (w ubiegłym roku 70% proszku, który trafiał do UE pochodziło z USA). W tabeli poniżej szczegółowo wskazujemy, jaki jest obecnie układ sił kluczowych dostawców do UE.
Import jaj i przetworów do UE z krajów trzecich, w tonach w ekwiwalencie jaj w skorupkach |
|||||
|
2016 |
2017 |
I – IX 2017 |
I-IX 2018 |
% zmiana I – IX 2018/2017 |
Ukraina |
8 043 |
2 938 |
593 |
11 073 |
+++ |
USA |
3 450 |
11 558 |
7 934 |
5 658 |
-28,7 |
Argentyna |
1 864 |
2 921 |
1 923 |
1 865 |
-3,0 |
Albania |
824 |
1 326 |
983 |
963 |
-2,1 |
Japonia |
26 |
193 |
0 |
645 |
|
Norwegia |
- |
- |
937 |
547 |
-41,6 |
Macedonia |
4 |
674 |
133 |
412 |
+++ |
Pozostałe |
2 930 |
2 733 |
734 |
1 271 |
+73,1 |
UE ogółem |
17 140 -11% r/r |
22 341 +30% r/r |
13 238 |
22 433 |
+69,5% |
Przewidywania - Za ważną obserwację uważamy to, w jakich okolicznościach zachodzą zmiany w unijnym imporcie. Pozwala to, bowiem ocenić, z jakim kłopotami możemy mieć do czynienia w dłuższym terminie. O ile gwałtowne wzrosty i spadki w handlu z USA są pochodną niezależnych zdarzeń na świecie, o tyle w przypadku Ukrainy mamy do czynienia z agresywną strategią rozwoju eksportu celowaną na rynek UE w „normalnych” warunkach rynkowych. Spekulujemy, zatem, że w długim terminie zachodzące zmiany mogą być bardziej niebezpieczne niż wahania w dostawach z USA z powodu losowych zdarzeń, ponieważ celem ukraińskiej polityki jest stałe zwiększenie obecności w państwach UE, włączając w to akwizycje na terenie UE.
Kto sprowadza najwięcej? W tabelach poniżej można sprawdzić, gdzie trafia importowany towar, z podziałem na asortyment. Stali obserwatorzy rynku wiedzą, że „od zawsze” Dania króluje w zakupach proszku jajecznego spoza UE (54% importu). Jest ona kluczowym klientem ukraińskich eksporterów. Włosi zaczęli działać prężnie dopiero w 2018 roku – nastawieni są na przywóz proszku jajecznego i albumin. Do Niemiec trafia zróżnicowany asortyment. Wspominaliśmy w komentarzu wyżej, że rośnie przywóz jaj w skorupkach do UE – na wykresach pokazujemy, gdzie one trafiają. Najbardziej uwagę przykuwa Łotwa, gdzie trafia ich najwięcej. Sądzimy, że są to efekty współpracy spółek zależnych położonych na Łotwie, a w której udziałowcem jest jeden z ukraińskich eksporterów. Spekulujemy, że z uwagi na planowaną na Łotwie budowę kompleksu drobiarskiego przez grupę Ovostar Union, ten bałkański kraj zacznie w przyszłości odgrywać ważne znaczenie jako centrum dystrybucji w handlu wewnątrzwspólnotowym.
Dania – struktura asortymentowa importu z państw trzecich w tonach w ekwiwalencie jaj w skorupkach, procentowa zmiana r/r |
||||
|
Jaja w skorupkach |
Suszone żółtka jaj |
Suszone przetwory z całych jaj |
Ogółem |
I – IX 2018 |
255 +493% |
713 +39% |
7 098 +25% |
8 067 +29% |
I – IX 2017 |
43 |
513 |
5 687 |
6 243 |
Włochy - struktura asortymentowa importu z państw trzecich w tonach w ekwiwalencie jaj w skorupkach, procentowa zmiana r/r |
|||||
|
Jaja w skorupkach |
Suszone żółtka jaj |
Suszone przetwory z całych jaj |
Suszona albumina |
Ogółem |
I – IX 2018 |
34 |
404 |
4 192 +411% |
732 |
5 362 +536% |
I – IX 2017 |
21 |
0 |
821 |
2 |
844 |
Łotwa - struktura asortymentowa importu z państw trzecich w tonach w ekwiwalencie jaj w skorupkach, procentowa zmiana r/r |
||||
|
Jaja w skorupkach |
Płynne przetwory z całych jaj |
Albuminy |
Ogółem |
I-IX 2018 |
2 151 |
418 +202% |
3 |
2 572 +++ |
I-IX 2017 |
0 |
138 |
21 |
166 |
Niemcy - struktura asortymentowa importu z państw trzecich w tonach w ekwiwalencie jaj w skorupkach, procentowa zmiana r/r |
|||||||
|
Jaja w skorupkach |
Żółtka jaj |
Suszone przetwory z całych jaj |
Płynne przetwory z całych jaj |
Albuminy – suszone |
Albuminy - pozostałe |
Ogółem |
I-IX 2018 |
23 |
625 |
348 |
132 |
371 |
54 |
1 553 +2,3% |
I-IX 2017 |
4 |
592 |
599 |
167 |
0 |
157 |
1 518 |
Więcej szczegółowych informacji o przwozie jaj w skorupkach i przetworów z UKrainy do UE można znaleźć w naszych publikacjach na podstronie HANDEL ZAGRANICZNY - JAJA, w szczególności w raportach: Czy przywóz jaj i przetworów spoza Wspólnoty nadal ma znaczenie? oraz Przywóz jaj i przetworów do UE – zyskuje Ukraina
Copyright © 2017 Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w Poznaniu Wszelkie prawa zastrzeżone.
Projekt i realizacja zebu.pl