Informacje

Just EGG: „roślinna jajecznica” wchodzi do UE

Just EGG: „roślinna jajecznica” wchodzi do UE

Od dłuższego czasu rynek Unii Europejski wymieniany jest przez amerykańską firmę Eat Just, jako strategiczny cel rozwoju sprzedaży oferowanych przez Amerykanów roślinnych zamienników jaj. Najnowsze informacje w tej sprawie każą się spodziewać rychłego zmaterializowania tych ambitnych planów. Eksperci z Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Unii Europejskiej (EFSA) zatwierdzili kluczowy składnik wykorzystywany w produkcji „roślinnych jaj” przez Eat Just w świetle przepisów o tak zwanej „nowej żywności”. Panel naukowców EFSA uznał, że białko fasoli mung wykorzystywane przez amerykański start - up jest „bezpieczne w sugerowanych warunkach stosowania”, znajdujące się w  płynnych i mrożonych produktach jajecznych Eat Just. Producent alternatyw dla jaj konwencjonalnych nie  kryje zadowolenia z wydania pozytywnej decyzji przez organy regulacyjne UE w zakresie bezpieczeństwa  żywności, stanowi ona przełom w staraniach o wejście do sprzedaży na rynki państw unijnych. Amerykanie  oczekują, że uda się to zrobić już w roku 2022, gdy Komisja Europejska zakończy przegląd. Wcześniejsze plany  rozwoju zakładały, że JUST EGG wejdzie do Europy w 2021 roku. Do tej pory kalifornijska firma, dzięki agresywnej strategii rozwoju biznesu, produkt JUST Egg oferuje już na kilku rynkach światowych. Poza USA, jest obecna w Kanadzie, w Korei Południowej, w Hongkongu, w Tajlandii, w Chinach, a w Singapurze buduje zakład produkcyjny. Niedawno firma weszła po raz pierwszy na rynek afrykański.