Informacje

KE przychylna producentom jaj ekologicznych

KE przychylna producentom jaj ekologicznych

Producenci jaj ekologicznych oznakowanych cyfrą „O” mogą nadal korzystać ze specjalnych warunków chowu w zakresie  możliwości stosowania w  żywieniu kur niosek– maksymalnie 5% nieekologicznych pasz białkowych oraz wprowadzania do gospodarstwa kurek nieśnych,  które pochodną z odchowalni nieekologicznej i nie mają więcej  niż 18 tygodni.

Komisja Europejska przedłużyła derogację w odniesieniu do wyjątkowych warunków skarmianej paszy  i  pochodzenia kurek nieśnych  do końca 2018 roku.

Instytucje unijne wyraziły zgodę na dalsze stosowanie „ułatwień”   w chowie ekologicznym kur  opierając się na argumentacji, że  produkcja  młodych kur ekologicznych na rynku Unii jest niewystarczająca pod względem  ilości i jakości, aby  zaspokoić potrzeby  producentów. Zdaniem KE podobny problem występuje z dostępnością ekologicznych roślin białkowych na rynku unijnym, gdzie popyt wciąż przewyższa podaż.

Przepisy będą obowiązywać od dnia 1 stycznia 2018 r. na podstawie opublikowanego w dniu 9 grudnia 2017 r. Rozporządzenia Wykonawczego Komisji Europejskiej (UE) 2017/2273 z dnia 8 grudnia 2017 r. zmieniającego obowiązujące przepisy w zakresie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych.