Informacje

Koronawirus a Brazylijski sektor drobiarski

Koronawirus a Brazylijski sektor drobiarski

Negatywne skutki  kryzysu wywołanego koronawirusem  nie o minęły Brazylijczyków.  Przetwórcy mięsa  drobiowego  dokonują cięć w produkcji. Według branżowych organizacji drobiarskich (ABPA)  już w pierwszym  kwartale 2020 roku nastąpiła  kosmetyczna korekta brazylijskiej produkcji kurczaków.  Wraz z zaostrzeniem epidemii, pojawiły się informacje, że niektórzy z  brazylijskich  producentów podejmują kroki zmierzające do dalszego ograniczania produkcji dostosowując się do kryzysowej sytuacji rynkowej. Hodowcy brojlerów redukują wstawienia. Z kolei właściciele stad reprodukcyjnych, jako posunięcie zmierzające do ograniczenia  podaży piskląt, stosują wcześniejszą likwidację stad kur reprodukcyjnych (około 55 - 58 tygodni). Brazylijscy  hodowcy  domniemują, że może to wpłynąć na skorygowanie wielkości produkcji mięsa w perspektywie od 7 do 10 tygodni. Według przedstawicieli branży w ciągu 60 dni produkcja drobiu w Brazylii mogłaby zostać  tymczasowo zmniejszona o 3 - 5 proc. Jednak, ABPA nie odniosła się do wielkości potencjalnego spadku  produkcji. Na rynku brazylijskim notowany jest w ostatnim czasie spadek cen mrożonych kurczaków. Według  organizacji ABPA rynki eksportowe pozostają silne. Przedstawiciel firmy BRF, brazylijskiego lidera w produkcji  kurczaków, twierdzi, że jakiekolwiek decyzje w zarządzaniu produkcją w poszczególnych ogniwach łańcucha produkcyjnego  są podyktowane dostępnymi możliwościami przetwórczymi firmy i są podejmowane w oparciu o codzienne zmienne rynkowe. Brazylijczycy z dużą niepewnością przyglądają się sytuacji w Stanach Zjednoczonych dotyczącej problemów z utrzymaniem ciągłości produkcji w niektórych zakładach  przetwórstwa mięsnego z powodu problemów z pracownikami. Jak się okazuje, dotychczasowe obawy Brazylijczyków mają już przełożenie w praktyce. W ostatnich dniach, z nakazu  administracji zamknięto jeden z  zakładów przetwórstwa kurczaków JBS SA w południowej Brazylii  z powodu  potwierdzenia zachorowań na COVID  – 19  u pracowników (za Reuters).