Informacje

Korzyści drobiarskie umowy handlowej USA – Japonia

Korzyści drobiarskie umowy handlowej USA  – Japonia

Prezydent USA Donald Trump i premier Japonii Shinzo Abe ogłosili porozumienie w sprawie umowy handlowej  między Stanami Zjednoczonymi a Japonią na szczycie G7 i planują je sformalizować we wrześniu tego roku – informuje  Global Meat News. Pochwały dla administracji amerykańskiej wygłosili przedstawiciele  największych organizacji reprezentujących sektor drobiu i jaj widząc dla branży ogromne szanse w wysyłkach  towarów na rynek japoński. W wydanym wspólnie oświadczeniu, wiodące organizacje przyznały, że mrożone kurczaki, indyki i przetworzone produkty jajeczne otrzymają korzystne obniżki taryf, co pozytywnie wpłynie na  wzmocnienie konkurencyjności Amerykanów wobec eksportu tych produktów z krajów partnerstwa  transpacyficznego. Japonia jest kluczowym rynkiem eksportowym dla amerykańskiego rolnictwa, szczególnie  dla przemysłu mięsa czerwonego i surowców paszowych. Jest drugim pod względem wielkości rynkiem  sprzedaży eksportowej dla indyków z USA oraz perspektywicznym odbiorcą wybranych elementów kurczaka preferowanych przez Japończyków. Najwięcej na azjatycki rynek Amerykanie eksportują wołowiny, kukurydzy, wieprzowiny, soi i pszenicy.