Informacje

Kryzys we Francji na rynku jajecznym

Kryzys we Francji na rynku jajecznym

Według najnowszych statystyk podanych przez francuskich urzędników ministerstwa rolnictwa od jesieni 2021 roku w walce z wirusem grypy ptaków we Francji zlikwidowano już ponad 13,0 milionów sztuk drobiu. Do tej pory mówiono o dramacie jaki masowe uboje drobiu stanowią dla producentów kaczek, zwłaszcza dla przemysłu foie gras. Kryzys dotyka jednak także producentów jaj konsumpcyjnych. Francuska branża tuż przed Wielkanocą  informowała o gwałtownych wzrostach cen jaj na rynku hurtowym oaz cen w skupie dla przemysłu spożywczego. Jednym z głównych powodów podwyżek jest zmniejszenie podaży jaj w wyniku likwidacji kilku milionów kur niosek w związku z HPAI. Francuska branża uważa, że spadek produkcji jaj doprowadził do sytuacji, że dziennie we Francji brakuje około 2,5 miliona jaj (około 6,0 proc. codziennej produkcji w kraju).